Lena Mellin

…men hetast är Annie, 27

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kan man bli partiledare vid 28 års ålder?

Det är klart man kan.

Hetast att efterträda Maud Olofsson är stjärnskottet Annie Johansson som stoppar så många ljus i tårtan i sommar.

partiets favorit Annie Johansson, 27, är partiets favorit till att efterträda Maud Olofsson. Hon kom in i riksdagen som 23-åring. Förra mandatperioden satt hon i Konstitutionsutskottet.
partiets favorit Annie Johansson, 27, är partiets favorit till att efterträda Maud Olofsson. Hon kom in i riksdagen som 23-åring. Förra mandatperioden satt hon i Konstitutionsutskottet.

Praktiskt taget ingen, utom Fredrik Reinfeldt, tror att Centerpartiet kommer att ledas av Maud Olofsson i nästa val.

I mitten av mars firade hon tioårsjubileum som partiledare. Som partiledare, näringsminister och, under förra mandatperioden, vice statsminister har hon haft ett mycket tufft program.

Efter valförlusten förra året, då Centern tappade var sjätte väljare, anser många partimedlemmar att Olofssons bäst före-datum snabbt närmar sig.

Den stora frågan är alltså inte om Maud Olofsson avgår. Utan när. Vid den ordinarie stämman i september? Eller under extrastämman 2012?

I partiledardiskussioner brukar antalet män utklassa antalet kvinnor. Men i Centern är det tvärtom. I diskussionerna om vem som ska efterträda slitvargen Olofsson nämns framför allt två kvinnor. IT- och regionminister Anna-Karin Hatt, som ska ha barn vilken dag som helst. Och partiets ekonomiska talesperson Annie Johansson.

Hatt, 38, anses vara Maud Olofssons favorit. Men partiets favorit förefaller vara Annie Johansson, 28 år i sommar.

Johansson brukar ibland kallas Centerns svar på Gustav Fridolin. Fridolin är årsbarn med Johansson och väntas senare i år väljas till nytt språkrör för Miljöpartiet.

Båda är politiska underbarn som kan gå hur långt som helst. Johansson kom in i riksdagen redan som 23-åring. Förra mandatperioden satt hon i Konstitutionsutskottet. Sedan valet i höstas är hon både ekonomisk talesman och vice gruppledare för partiets riksdagsledamöter.

Men kan man verkligen bli partiledare vid 28 års ålder? Självklart.

Fridolin ser ut att bli det. Jimmie Åkesson var 26 då han blev ordförande för Sverigedemokraterna.

Men som ledare för ett av allianspartierna förväntas man också ta plats i regeringen. Regeringens inre kabinett består av de fyra partiledarna och statsministerns statssekreterare.

Men att gå från en relativt skyddad tillvaro som riksdagsledamot till att bli både partiledare, statsråd och

departementschef kan vara väl stort. Även för personer med längre erfarenhet än Annie Johansson.

En lösning på det problemet skulle kunna vara att Maud Olofsson sitter kvar i regeringen trots att Annie Johansson leder partiet.

Oortodoxt. Men inte omöjligt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN