Mjukhet – ett mäktigare vapen än en atombomb

KOLUMNISTER

Stora kriser är ett test på samhällets styrka.

Under andra världskriget fruktade svenska regeringen att kommunister och andra radikaler kunde utgöra en femte kolonn och bistå ryssen. Därför inrättades de så kallade arbetskompanierna i Storsien, Lillhärdal och Öxnered. De var i praktiken interneringsläger.

Det var svenska statens metod för att skydda sig.

Metoden var inte bara odemokratisk utan också dåraktig.

Om den verkliga fienden, Hitlers Tyskland, gått in i Sverige hade Waffen SS fått de röda hopsamlade och färdigpaketerade för transport till dödligare nejder.

Arbetskompanierna var det spirande folkhemmets variant på koncentrationsläger. Borta i Sovjetunionen fördrev Stalin hela folkslag som han bedömde som opålitliga. All verklig och inbillad opposition i kommunistpartiet lät han skjuta eller förpassa till Gulagarkipelagen.

Jag föredrar att vara förtryckt i landet Lagom.

I slutet av 1980-talet talade jag med Frank Baude, som var ordförande i kommunistiska KFML(r). Han sa att man måste förstå utrensningarna i Sovjetunionen. Stalin såg Hitlers aggressiva planer, det var en tidsfråga innan världskriget skulle bryta ut.

Med utrensningarna konsoliderade Stalin statsapparaten och stärkte den inför kriget.

Jag har aldrig hört ett bättre argument för den borgerliga demokratin.

Ty britterna klarade ju att förbereda sig för samma krig genom att fortsätta gräla, intrigera i parlamentets korridorer, fatta en del dumma och del bra beslut,

ta emot flyktingar, kort sagt låta allt fortsätta ungefär som förut.

Sovjetunionen tycktes så otroligt mäktigt men brast som ett järn vilket härdas för hårt.

När jag skriver detta har jag just hört Ekots inslag om Sveriges terrorlagar, vars fluffighet medför att misstänkta inte förstår vad de misstänks för. USA, världens enda supermakt, skickade fåraherdar och senila åldringar till Guantánamo.

Den syriska regimen svarar demonstranter med stridsvagnar.

Hur skamligt och kriminellt Guantánamo än är, och hur dumma våra terrorlagar än är, kommer Sverige och USA att bestå, för en demokrati är alltid stabilare än den hårdaste diktatur. Den mäktige Assad, däremot, leder under artillerield sin regim mot undergång.

Styrka är svaghet och mjukhet mäktigare än en atombomb.

ARTIKELN HANDLAR OM