Patrik Lundberg

Nya trenden är inget annat än klassförakt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hipstrarna har åkt på pisk.

New Balance-dojjorna har lagts på hyllan.

Det är knappast någon skräll eftersom ingen, inte ens en hipster själv, vill erkänna sig till en subkultur som enbart handlar om konsumtion och yta.

Ändå har stuprörsjeansen och sotarmössorna överlevt, trots att jänkarna redan för fem år sedan pratade om hipstrar i imperfekt. Modet har varit intakt. Fram tills nu.

I USA rantar sig modebloggarna oxtokiga över en ny trend: Normcore.

”Så standard att det sticker ut”, skrev Veckorevyn när de introducerade modet i Sverige.

Det handlar om att se ut som vem som helst. En antitrend. I Nordamerika ses Jerry Seinfeld och ”Vänner”-gänget som förebilder. För att hitta sitt swag ska man se ut som en medelklasspappa på Disneyland.

Så vad händer när normcore når Sverige? Att alla klär sig som Mickan och Fredde i ”Solsidan”, kanske någon säger. Den svenska medelklassens bastion.

Icke. Standard i Sverige är något helt annat. Vilket leder oss fram till svaret.

Svennebanan har blivit en modeikon.

Nog låter det oskyldigt. Ex-hipstrar som klär ut sig till Leif ”Loket” Olsson och lyssnar på Berth Idoffs. Egentligen är det raka motsatsen.

Normcore är klassförakt i sin renaste form.

Det handlar om att lajva folk som saknar medvetenhet. Att bära Foppatofflor över vita tubsockor. Att käka kyckling på fredag och tacos på lördag. Att drömma om en julsemester till Thailand.

Trenden kan jämföras med regionsamordnaren Kent Kullanders kupp för ett tag sedan. Han sänkte sin lön med 4 500 kronor i månaden för att visa hur det är att leva med en kvinnolön. Men Kullander satte in överflödet på sitt privata sparkonto, enbart för att kunna plocka ut stålarna efter experimentet.

Exakt så funkar normcore. Snorvalpar från den övre medelklassen leker svennepäron i några månader och när de har tröttnat kan de dra på sig sina Acne-kläder igen.

Jag vet att jag låter som Siewert Öholm när han på 1980-talet varnade för hårdrockens intåg i Sverige, en moralens väktare.

Men det äter mig. För mode är klass och klass är makt. Det är min familj de gör narr av. Mina vänner på landsorten. Samhällsbärarna som sliter för att få ihop Reinfeldts livspussel och inte hinner streama några modevisningar från New York.

Med medvetenhet kommer också ett ansvar. Framför allt handlar det om att inte bete sig som en högstadiemobbare, lägga en kudde under tröjan och forma fingrarna till cirklar för att imitera tjockisen med glasögon.

För det är exakt vad normcore handlar om.

Att nedlåta sig till att bära attribut man i själva verket ser ner på. För ett gott skratt, för att det alltid livar upp att klä ut sig.

Med andra ord: Hipstermaskeraden fortsätter.

Hjärnsläpp 1

Nyheten om den nya kattkanalen 24Kitten var ett aprilskämt, trots att den släpptes dagen innan. Med tanke på att 90 procent av alla nätanvändare surfar kattvideor på daglig basis har Comedy Central vaskat årets bästa affärsidé.

Hjärnsläpp 2

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.

I går kunde Aftonbladet berätta att sex av tio svenskar inte tycker att vinster ska tillåtas i välfärden. Samtidigt verkar Stefan Löfven vara så rädd för att förlora valet att han inte vågar vara sosse längre. Eller ser han inte ­skogen för alla träden.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN