Undrar vad som hände med mina nakenbilder

avNatalia Kazmierska

KOLUMNISTER

Någonstans där ute finns en pinsam bild där jag försöker se raffig ut i bikini med en Zoolandersk Blue Steel-pose och min mobilkamera i ena handen.

Tanken på att den där ­”selfien” ska dyka upp igen, ger mig skämsrysningar.

Som tur var togs den i alla fall långt innan det blev ­kutym att sprida halvnakna självporträtt via sociala ­medier, vilket många glatt gör i dag.

Denna vecka kom två ­domar som berörde just ­nakenbilder på nätet.

I Borås rörde det sig om ännu en Instagramrättegång. Där ansågs fyra ­tonårstjejer skyldiga till att ha spridit bilder av ”sexuell karaktär” och kommentarer om jämnåriga. Varbergs tingsrätt dömde två unga kvinnor för att ha ­hackat en 17-årig flickas Facebook­konto och lagt ut ett avklätt foto till beskådan för hennes cirka tvåtusen vänner. 17-åringen berättar att hon än i dag förföljs av kommentarer från främlingar efter att hennes nakenbild delats på allsköns skumma sajter.

I Kalifornien försöker man stoppa liknande nätkränkningar med den nya så kallade Revenge porn-lagen. Men den vill man sätta dit bittra expojkvänner som hämnas genom att fläka ut intima bilder online.

Men redan nu ser man problemet: Lagen kan inte rå på alla naken-selfies. Alla småporriga självporträtt som folk tar i omklädningsrum, i duschar och framför sovrumsspeglar, alla putande läppar och kalsonger och hudnära kameravinklar, ­taggade som #me eller #insta­cute.

I Australien har polisen lanserat kampanjen ”Your selfie - keep it to yourself”.

Men det verkar inte finnas något sätt att hejda människan från att föreviga sig själv med rumpan bar.

För många tycks det vara helt naturligt. Bland yngre verkar en del nästan ha en hippieaktig relation till sin egen nakenhet, precis som 68-generationen. Kändisar som Rihanna lägger dagligen ut sexiga trosbilder på sig själv, och i nätenkäter svarar 60-70 procent av de unga kvinnorna att de någon gång har messat eller spridit avslöjande selfies.

Kanske tyder det bara på att ni är många som har en härlig inställning till era kroppar.

Problemet är att dessa ­utvik lätt hamnar i idiot­händer, masskopieras digitalt och blir skambilder som jagar en i åratal.

Vad som hände med min halvnakna Zoolander-selfie? Den skickades till någon, kanske raderades den, ­kanske finns den kvar i någon gammal mobil­telefon av äldre modell.

ARTIKELN HANDLAR OM