Publicerad:
Uppdaterad:

Billström kvar men utan makt

Publicerad:
Uppdaterad:

Var omöjlig att sparka

Annika Billström förlorade maktkampen men sitter kvar som finansborgarråd.

En av hennes starkaste kritiker tar över som gruppledare i Stadshuset.

Efter nära sju timmars möten var den sega maktkampen bland Stockholms socialdemokrater över - för den här gången.

Annika Billström, som starkt kritiserats för att centralisera makten till sig själv och sin närmaste omgivning, sitter kvar som finansborgarråd.

Lämnar uppdraget

Däremot tvingas hon lämna uppdraget som gruppledare för socialdemokraterna i Stockholms stadsfullmäktige. Den posten övertas av Elisabeth Brandt Ygeman, sekreterare i LO-distriktet och en av Billströms vassaste kritiker.

Även gruppens vice ordförande, Barry Andersson, får respass. Han ersätts av Berit Kruse, ordförande i Hässelby-Vällingbys stadsdelsnämnd.

Delar på arbetet

De tre kvinnorna ska nu gemensamt organisera arbetet mellan sig. Exakt vad det betyder för Annika Billströms del är fortfarande oklart.

Annika Billström har hårdnackat vägrat dela med sig av sina arbetsuppgifter. I en intervju nyligen förklarade hon att ett delat ledarskap i Stadshuset bara var ett annat sätt att avsätta henne.

I så fall är Annika Billström nu avsatt. Socialdemokraterna i Stadshuset leds av ett triumvirat där Billströms befogenheter ännu är oklara.

Sitter fram till valet

Billström förlorade alltså maktkampen, hennes kritiker fick som de ville när Billström kickades som gruppledare. Men det publika uppdraget, som finansborgarråd, behåller hon fram till valet.

Tacka ledningen

Det kan Billström tacka partiledningen för. Utan deras uppbackning är det osäkert om hon klarat sig. Men i en tid då feminismen står i fokus var det politiskt omöjligt att sparka Stockholms första kvinnliga finansborgarråd genom tiderna.

Striderna i Stockholms arbetarekommun, som pågått så länge någon kan minnas, är inte alltid lätta att förstå. De är en märklig blandning av falangstrider och personliga konflikter.

Vingklippt

Men i angreppen mot Annika Billström har det åtminstone funnits en konkret beståndsdel. Brist på information och delaktighet för andra sossar än dem som jobbar heltid i Stadshuset.

Den kritiken har varit "väldigt häftig" enligt arbetarekommunens sekreterare Tomas Rudin.

Annika Billström är inte utslagen. Men rejält vingklippt.

Lena Mellin

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN