Nils-Petter gör som Pascalidou

KOLUMNISTER

Jag vet inte hur det är med er men jag har liiite svårt att tycka synd om Nils-Petter Sundgren.

Nu gråter han ut på debattsidor och vart helst han får utrymme om att han är åldersdiskriminerad av TV4. Smart drag, för vi vet ju att åldersdiskriminering finns och att den är värre inom yrken där man syns offentligt men tanken verkar inte ha slagit honom att cheferna kanske bara tyckte att det var tid för någon annan? Även om Cissi Renström-Suurna, hans efterträdare, inte känns "wow" direkt.

Men nej då, Nils-Petter menar att det beror på att det bara finns plats för sex och "paradisknullande såpakändisar". Hallå, Nils-Petter?

"Paradise Hotel" går inte ens längre och hade dessutom dåliga tittarsiffror. Du som jobbar med tv borde ju hänga med lite bättre. Det kanske är helt rätt för dig att lämna nu om du börjat sagga efter? Du är en filmkritikerlegend, det tycker jag också, men ärligt, ingen av er som recenserar film i tv i dag känns speciellt upphetsande.

Dessutom är det den tuffa verkligheten för frilansare. Man är alltid utbytbar.

Jag tror inte heller att Nils-Petter kommer att ha problem med att synas och höras och fortfarande recensera film på andra ställen. Nils-Petter beter sig som Alexandra Pascalidou som fick sparken från "Mosaik" och direkt hänvisade till att hon var invandrarbrud.

Hon fick gråta ut massor av gånger i tv-intervjuer om hur diskriminerad hon var trots att hennes karriär gick spikrakt uppåt ändå. Inte ett ord om att det kanske fanns andra konflikter bakom.

Nu är Alexandra firad och känd programledare i Grekland och mosaik är bara något dyrt hon har i sitt badrum.

Men säg att Nils-Petter har rätt då, att han åker ut för att han är 77 år: hur många kvinnor skulle få bre ut sig i rutan tills de är i sjuttioårsåldern? Jag har svårt att föreställa mig att man skulle få se en kvinnlig gamling helg efter helg i TV4:s morgonstudio.

Kvinnor kämpar ju dessutom själva så hårt emot minsta ålderstecken. Kolla bara hur desperat Amelia Adamo verkar när hon liksom alltid skriker att "jag är ingen tant, jag är ingen tant, hör ni mig, jag är ingen tant!!!!!"

Ju mer hon tjatar om det desto mer ser jag en tant framför mig.

Eller skräckexemplet: Greklands schlagertävlande Anna Vissi som är 48 (eller 60, uppgifterna går isär) men ser ut som 22 år. Det är spooky. Att vi är så otroligt rädda för minsta rynka.

Men jag kanske också kommer att vara tanträdd när jag är femtio och får äta upp det här jag skriver nu.

Men vad gäller Nils-Petter ska han nog i stället tacka sin lyckliga stjärna att han är man och fick "hållas" så länge trots alla rynkor och grått hår. Precis som Åke Ortmark eller Lasse Bengtsson. Sedan har jag som sagt svårt att inte sympatisera med att Nils-Petter - oavsett kön - vid 77 års ålder faktiskt får maka lite på sig och göra plats på sätet.

"

"Nils-Petter ska nog tacka sin lyckliga stjärna att han är man och fick "hållas" så länge trots alla rynkor och grått hår.Jag kanske också kommer att vara tanträdd när jag är femtio och får äta upp det här jag skriver nu.

Belinda Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM