”Fel” namn – då är det fritt fram att våldta ett barn

Publicerad:
Uppdaterad:

Du ska hämta din dotter i skolan. Hon är fjorton år. Vi kallar henne Emma. I dag står inte Emma vid skolgrindarna. Du irrar runt i korridorerna och stöter till slut på rektorn:

”Du har inte sett Emma i 8A?”

”Emma?” Rektorn tänker, skiner upp. ”Hon blev hämtad av ett gäng män.”

”Ursäkta?”

”Äldre män. De har plockat upp Emma varje lunchrast under flera veckor. Hon får lite småpengar i utbyte mot sex.”

”Men vad i helv ..?”

”Jag tror att de håller till uppe i skogen.”

”Är du allvarlig? Har ni ringt polisen?”

”De har annat för sig. Orkar inte ta emot en anmälan.”

”Men varför har ni inte stoppat eleverna? Eller männen?”

”Stoppat? Här står dörren alltid öppen. Det är bara att kliva in och välja vilken flicka man vill ha. Eller pojke, för den delen.”

Om det här hade utspelat sig i en svensk skola skulle ramaskriet eka över landet. Rektorer skulle sparkas, poliser stängas av, ungdomar tas om hand, utredningar om missförhållanden inledas. Men nu är det inte Emmor som utnyttjas utan, som Sydsvenskan rapporterat, flyktingbarn med ”fel” namn.

Självklart passar pedofiler och sexköpare på. Men personalen på Malmös asyl­boenden? De vill inte pressa ungdomarna med frågor, säger de. Det är ett bisarrt försvar. Självklart får man – måste man! – förhindra att brott begås. Inte minst mot minderåriga. I värsta fall får man ta till lagen om vård av unga (LVU). Normalt vett säger att dörrarna inte kan stå öppna.

Och polisen? De har, efter pressen från pressen, startat en internutredning. Frågan är vad eventuella åtgärder mot enskild personal har för effekt. Det här tycks handla om attityd­problem, i värsta fall ett strukturellt sådant.

Redan någon dag efter avslöjandet om de sexutnyttjade flyktingbarnen kunde Sydsvenskan berätta att polisen vägrat leta efter en försvunnen ung prostituerad. Också hon i Skåne, också hon med ”fel” etnicitet.

Så kan man alltså behandla människor i Sverige i dag: som varor att våldta och, i värsta fall, göra sig av med. Bara man väljer rätt offer. Det är ett haveri utan dess like. Och en humanitär tragedi. Barn och unga som sökt en säker hamn slutar i sexköparnas famn. Jag har gjort en anmälan om misskötsel mot ett namngivet boende. Blunda inte du heller.

Lisa Bjurwald

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN