Lena Mellin

”Den politiska vinden är mycket svag”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om det blåser åt något håll i politiken så är det i Sverigedemokraterna och Alliansens riktning. Enligt senaste Aftonbladet/Inizio är skillnaden mellan blocken den största på sju månader.

Svensk politik trampar vatten, ingenting händer, väldigt få har några idéer värda namnet. Dödläget gör att väljarna knappast rör på sig, de håller i hög grad fast vid de partier som de tidigare sagt att de skulle rösta på.

Den politiska vinden är alltså mycket svag men blåser den åt något håll så är det i riktning mot Sverigedemokraterna och Alliansen. Och från de tre rödgröna partierna, regeringspartierna Socialdemokrater och Miljöpartiet och deras budgetpartner Vänsterpartiet.

Så ser det ut om man tittar på de politiska blocken och inte inskränker sig till enskilda partier på den röda och den blåa planhalvan.

Skillnaden mellan blocken är i den här mätningen 4,1 procent till Alliansens fördel. Det är den högsta siffran sedan februari i år och den fjärde högsta sedan valet för drygt två år sedan. I februari hade Alliansen ett övertag på 4,5 procentenheter.

Men det är långtifrån någon ideal situation. De fyra borgerliga partierna har tillsammans bara ökat med 1,1 procentenheter sedan valet.

Men jämfört med de rödgröna konkurrenterna har de klarat sig bättre.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ligger tillsammans 7,4 procentenheter under sitt gemensamma valresultat. De har inte legat sämre till sedan valet med undantag för de två första månaderna i år. De har inte samlat mer än 40 procent av väljarna sedan april förra året.

Sammanfattningsvis har de rödgröna motvind medan Alliansen har en mycket, mycket svag medvind.

Medvind har också Sverigedemokraterna som i den här mätningen noterar sin högsta siffra sedan i februari. Bara under en enda månad sedan valet har stödet för partiet i Aftonbladet/Inizio varit lägre än valresultatet. Det var i november valåret 2014.

Den hittills starkaste perioden för SD  varade mellan augusti 2015 och februari i år. Då låg de stadigt över 20-procentsnivån. I tid sammanfaller det med månaderna då fler antal asylsökande än någonsin kom till Sverige.

Därefter sjönk stödet för att börja öka igen för tre månader sedan. Det finns ingen uppenbar förklaring till Sverigedemokraternas uppgång, de andra partierna har ju genomfört en politik som mer liknar SD:s än sin egen gamla.

Möjligen kan det handla om dödläget i debatten. Det kan leda till att Jimmie Åkesson framstår som mer initiativrik än sina konkurrenter även om det inte är riktigt sant. Att han utstrålar mer självförtroende än de flesta andra partiledare är däremot ställt utom all tvivel. Han är en av de få som ser ut att trivas med uppdraget.

I dag är det mindre än 23 månader kvar till nästa val. Det enda man med säkerhet kan säga just nu är att valresultatet inte kommer att se ut så här.

Väljarna är pragmatiska. De vet att det inte är någon större idé än att fördjupa sig i frågan om vilket parti som ska få deras röst den 9 september 2018 redan nu. Fram till dess kommer nämligen mycket att hända. Vad vet vi inte, men däremot att.

Publisert: