Mejla

Matilda Andersson

Här finns allt du vill ha, men inget du behöver

Publicerad:
Uppdaterad:
Mall of Scandinavia
Mall of Scandinavia

Lördag och vårt första besök på Mall of Scandinavia, jättegallerian i Solna. 224 butiker och restauranger fördelade på över etthundratusen kvadratmeter. Biosalong, matmarknad och 3 700 parkeringsplatser. Strategiskt utplacerade lekområden för barn, små bås med soffor och eluttag för att ladda smartphonen. Toaletter med speglar i smickrande ljus på avstånd utan ansträngning.

Som punkbandet Västerbron beskriver det: ”Här finns allt du vill ha, men inget du behöver”.

Det är jag som fått oss att åka dit, jag är nyfiken och på jakt efter present. Och lördagsslö - det verkar praktiskt med allt samlat på ett och samma ställe. Egentligen bär det mig emot: jag är en sådan som föredrar små butiker med fina påsar och plagg inslagna i silkespapper. Där kvalité faktiskt går före kvantitet. Men likväl: ett köpsug. Vilket gör att jag i min kritik mot köphetsiga gallerior inte kan slå mig helt fri från att bli anklagad för dubbelmoral.

Parkeringen på Mall of Scandinavia är gratis i två timmar och vi hinner därifrån innan vi behöver betala. Men under tiden på plats slits jag mellan starka köpimpulser och en avsky inför allt det plastiga.

För där inne, i gallerians välstädade lokaler, handlar precis allt om köpt lycka, på ett väldigt övertydligt sätt. Målet är inte produkten, målet är att köpa. Föräldrar dricker latte eller alkohol ur trendiga, men massproducerade glas samtidigt som småbarn i ribbstickade Ralph Lauren-tröjor härjar vilt på mjuka lekplatser med målade vattendrag - helt utan risk för lerfläckar på knäna. En låtsasvärld med konsumtion och praktiskt familjeliv som största gemensamma nämnare, där du kan lämna jackan hemma oavsett om det är januari eller juni.

Det går att se på det som en dystopisk antropologisk studie: hur en del av oss i blindo fyller livets tomrum med påhittade köpbehov fint inramade av tjusiga påsar och köp tre betala för två. Under ett och samma tak får du dess- utom möjlighet att ta del av det bästa från jordens alla hörn, både i mat- och shoppingväg. Och det på mindre än en eftermiddag.

Detta samtidigt som det pågår en långsam död bland småstädernas citykärnor, där ensamma butiksinnehavare inte har en chans mot kedjornas jättepartier. Där hela butiksgator snart ekar tomma i kölvattnet av konkurrensen från shoppingcentrumen några kilometer bort.

Kommer vi snart ens att minnas hur det var att strosa på smågator och behöva klä sig efter väder?

Att döma av galleriornas antal besökare så verkar ju inomhusshoppingen vara ett vinnande koncept. Får du lite ångest av att du inte hunnit få dagsljus? Köp en hälso­smoothie!

FOTNOT: I december i fjol tvingades punkbandet Västerbron byta namn på singeln ”Mall av Skandinavien” (som handlar om konsumtionshets) efter att Mall of Scandinavia hotade att stämma dem.

Sockerskatt

■ ■ ■ Storbritanniens beslut att införa läskskatt fick mig att jubla. Nu kommenterar folkhälsominister Gabriel Wikström önskan om ett införande i Sverige med att vi ska följa utvecklingen där borta och att han ska ”göra allt jag kan för att vända den oroande utveckling vi ser på hälsoområdet”.

Utrotningshotade

■ ■ ■ I går hade hundratusentals svenskar på sig olika strumpor för att uppmärksamma internationella dagen för Downs syndrom. Samtidigt pågår utställningen ”ikonerna” på Fotografiska där 21 människor med Downs är modeller. För Aftonbladet berättar de om sina liv.

Av: Matilda Andersson

Publicerad: