Ingen är iskall som Attefall ...

KOLUMNISTER

... här är Sveriges minst kända ministrar

1 av 2 | Foto: Foto: PER GROTH
KÄNNER DU IGEN DIN BOSTADSMINISTER? Stefan Attefall har varit civil- och bostadsminister i över ett år – men inte ens hälften av svenska folket känner till honom i Aftonbladet/Sifos senaste undersökning.

Stefan Attefall, vad säger dig det namnet?

Tänkte just att det inte ringde en klocka.

Civil- och bostadsministern från Jönköping är regeringens mest okända statsråd.

En politikers främsta uppgift är att bilda opinion för de idéer som han eller hon står för. Att fånga människors uppmärksamhet är lättare om man är känd. Tröskeln för okända eller halvkända människor är betydligt högre.

Suttit i över ett år

Flera av regeringens ministrar har problem på den punkten. Trots att de suttit

i regeringen i över ett år känner inte ens hälften av svenska folket till civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD), finansmarknadsminister Peter Norman (M) eller it- och energiminister Anna-Karin Hatt (C).

Detta trots att Attefall har hand om de för många mycket intressanta bostadsfrågorna. Trots att Norman är regeringens nagel

i ögat på bankerna. Och trots att Hatt kampanjande över hela landet för att få efterträda Maud Olofsson som centerledare.

Ett dåligt betyg

De har ändå inte, för att uttrycka sig som tv-folk, gått genom rutan. Det är ett dåligt betyg på deras insatser eftersom den som syns i politiken ofta är desamma som de som får något gjort. De som uteslutande är pratkvarnar brukar inte få så stor uppmärksamhet i medierna.

Men kännedomen om de tre ministrarna är trots allt större än förra året. Då visste inte sju av tio vem Anna-Karin Hatt är, nu är det hälften. Då visste inte sex av tio vem Attefall och Norman är, nu är siffran 54 respektive 51 procent.

Regeringen kan grovt indelas i tre kategorier:

Superkändisarna som högst tio procent inte känner till. I denna kvintett ingår, inte helt förvånande, tre av regeringens fyra partiledare, finansminister Anders Borg (M) samt utrikesminister Carl Bildt (M).

Kändisarna är de som minst 11 men högst 49 procent aldrig har hört talas om.

I gruppen ingår majoriteten av regeringens ministrar, 16 personer. De är bland andra nya C-ledaren och näringsministern Annie Lööf, arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) samt nya miljöministern Lena Ek (C).

Att Ek efter bara tre månader i regeringen direkt kvalar in i den här gruppen beror sannolikt på att hon suttit

i riksdagen i sex år och i EU-parlamentet i sju år. Som minister har hon däremot ännu inte satt några djupare spår.

Doldisarna är ministrarna som inte ens hälften vet vad de heter eller vad de sysslar med. I den trion finns alltså Attefall, Norman och Hatt.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 1 000 personer över 15 år mellan den 12 och 15 december.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM