Mejla

Anders Westgårdh

Några viktiga punkter till dig som ska leda S

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Sverige behöver en stark, optimistisk, nyfiken och framtidsorienterad socialdemokrati.

Det var vad Håkan Juholt sa då han kastade in handduken på ett köpcentra i Oskarshamn i lördags. Förmodligen det bästa han sagt under sin förvirrade tid som ledare för S. Han sa också: Jag vill inte stå i vägen för den nystart som både socialdemokratin och Sverige behöver.

Det vill inte jag heller. Tvärtom. Därför har jag satt samman en enkel kravspecifikation för dig som är intresserad av landets viktigaste utmaning.

1. Du får inte ha någon backspegel. Nostalgi är förbjudet. Det var inte bättre förr. Det ska bli bättre i morgon.

2. Du ska inte se ut som en sosse. Tvånget att handla i kooperationens butiker är upphävt. Inte ens ditt val av handväskor har längre några begränsningar. Huvudsaken är att du ser modern ut.

3. Du måste inte låta som en sosse. Du behöver inte ens tala infödd svenska.

4. Du behöver inte ha valkar i händerna. Då är det bättre med musarm. Tiden måste vara förbi då lågavlönat kroppsarbete är en politisk merit. Det är snarare att föredra om du är akademiker med stora studielån och betyg i t.ex. internationell ekonomi, ekonomisk historia osv.

5. Du ska ha rent mjöl i påsen och eget gott omdöme. Du får aldrig skylla på media.

6. Du behöver inte gilla Elvis (som Håkan) eller Springsteen (som Mona). Du behöver inte ens försöka kokettera med populistisk musiksmak.

7. Du måste begripa miljöfrågorna annars tar MP alla väljare som tycker att planetens överlevnad är långsiktigt viktigare än vem som ansvarar för bilprovningen.

8. Du måste älska landets företag och näringsliv. Inte bara när Saab läggs ner eller när du besöker en gardinfabrik. Du ska göra allt för att hjälpa innovativa företag och entreprenörer som skapar jobb och levererar skatteintäkter.

9. Du behöver inte twittra eller blogga eller ens finnas på Facebook – men du måste vara extremt medveten om genomslagskraften i sociala medier. Glöm torgmöten utanför Domus. Det är på nätet slaget står.

10. Du ska kunna Internationalen på samma sätt som du ska kunna historia. Och därmed begripa varför du inte ska sjunga den.

Av: 

Anders Westgårdh

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Westgårdh