Johan Hakelius

Han talar som en idisslande avatar

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Politik gör något med människor.

”Något” är inte bra.

Jag försöker ägna så lite tid som möjligt åt att följa politiken. Det är inte alldeles lätt. Framförallt därför att jag måste kämpa mot effekterna av det där hemliga mötet som hölls för sisådär 40–50 år sedan. Jag antar i alla fall att det hölls, för på något sätt måste beslutet ha fattats att den högsta gemensamma nämnaren för allt – konst, musik, fläskkotletter – är politik. Varje journalist, kolumnist, kulturist och artist med ambitioner, följer sedan dess det beslutet.

Det är klart att allt är politik, i den enkla meningen att det går att se allting med politiska ögon. Allt kan också ses med teologiska, biologiska, psykologiska eller ekonomiska ögon. Men det betyder inte att allt ÄR ­teologi, biologi, psykologi eller ekonomi. Inte heller att allt ÄR politik.

Det finns många olika sätt att se världen. Det politiska är bara ett.

Sedan är det nyheterna. De handlar gärna om partipolitik.

I förra veckan hörde jag två personer i radio som gjorde mig beklämd. Den förste var Moderaternas nye partisekreterare, Kent Persson. Han är säkert trevlig. Han är utan tvivel smart. Han är definitivt verklig. Han har förstås, liksom alla, en historia fylld av lycka och besvikelser, sorger och förälskelser, även om vi inte har med detaljerna att göra.

Och så kliver han ut och talar som en idisslande avatar. Upprepar samma fraser om och om igen, oavsett frågan: ”Vi har vunnit två val och ska vinna ett tredje”, ”Vi lyssnar på väljarna”, ”Ingen brinner mer än jag för …

Någon som är lika mycket människa som du och jag, väljer att bli en kuliss.

Politik gör något med människor.

Det andra radioinslaget var lördagsintervjun med Annie Lööf. Jag har inget emot henne heller. Orden om Kina var förstås inte välvalda, men visade åtminstone att allt hon sade inte var glanspolerat. Alla de andra orden, däremot. De vällde fram. Men de saknade all äkthet och ganska ofta någon egentlig mening.

Låt mig vara tydlig: jag tror inte att Annie Lööf är mindre tänkande, empatisk, intelligent eller genuin än någon annan. Det är just det som är nedslående: att hon ändå väljer att bli en pladdrande pappfigur.

Politik gör något med människor.

Och från Oskarshamn meddelar Håkan Juholt, en person som man vid det här laget verkligen vill känna sympati för, att han inte avsattes på grund av vad han sade och gjorde. Det rör sig i stället om en konspiration.

Politik gör något med människor.

Dagens fakta

Världshistoriens bäst betalde idrottare var antagligen den romerske vagnföraren Gaius Appuleius Diocles. Han tjänade fem gånger så mycket som den bäst avlönade provinsguvernören och skulle ha haft råd att betala allt spannmål Rom gjorde av med under ett helt år.

Dagens byggnad

Hotel Ukraina, Moskva. Numera känt som Radisson Royal Hotel. Uppfördes 1953 som en av Stalins ”sju systrar”, sju skyskrapor spridda över Moskva. Arkitektoniskt hämtades ­inspirationen från bland annat medeltida gotik, barockens Kreml, nyklassicism och det enorma Manhattan Municipal Building i New York.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN