Johan Hakelius

Dags att snacka om skitföräldrar

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För några år sedan var det mycket snack om curlingföräldrar. ­Sedan tröttnade vi på det och då började det snackas om den nya gammaldagsa uppfostran med skamvrå och gränsdragning. Agan lurade runt hörnet.

Men så tröttnade vi på det också och då hittade någon på den ­asiatiska tigermamman, som pressar sina barn till att bli konsert­violinister vid sex och ett halvt.

Med reservation för att jag missat något.

Det som slår mig är att alla de där uppfostringsmetoderna, från curling till tiger, bygger på föräldrar som ­bryr sig. Aktiva, med­vetna, engagerade föräldrar som valt en väg och marscherar framåt med medelklassig sammanbitenhet.

Skillnaden består i vägvalet, inte i engagemanget eller övertygelsen. Ungefär på samma sätt som alla ­ politiker delar ett ambitiöst intresse för politik, men skriver under på ­ olika ideologier.

Har man väl tänkt den tanken är det svårt att inte tänka nästa: Ungefär tre procent av Sveriges befolkning är medlemmar i något riksdagsparti.

Även om man snyggar till det och räknar bort den del av befolkningen som inte är myndig, kommer man ­bara upp i knappt fyra procent. Och då låter man ändå ungdomsförbundens kadrer stå kvar i partistatistiken.

Kvar blir 96 procent av befolkningen. Nittiosex procent. Det brukar­ ­avrundas till alltihop i de flesta ­sammanhang.

Tänk om det är samma sak med föräldraskapet. Tänk om de engagerade och aktiva curling-, tiger- eller skamvråföräldrarna är ungefär 3 4 procent. Övriga lallar på utan karta eller destination. Lagar efter läge. ­ ­ Improviserar och slinker runt.

Jag menar inte att det nödvändigtvis är dåligt. Snarare tvärtom. Det finns något sinistert med folk som gör ideologi av sitt föräldraskap.

Men tänk sedan att en del av de där 96 procenten, kanske en rätt stor del, inte bara saknar karta, utan också ­engagemang.

Inte på så sätt att de ­inte tycker om sina barn och struntar i att gulla med dem. Men de är inte engagerade i att uppfostra barnen.

Inga tråkiga beslut eller trista ­ramar. Ingen idé. Det är för jobbigt. Ungarna får hållas bäst de vill.

Jag tycker att det är ett intressant tankeexperiment, för jag tror att vi har läst för mycket om den lilla föräldraminoritet som har en ideo ­ logi, för att känna igen de oengagerade föräldrarna när vi ser dem.

När vi ser dem tror vi i stället att de är aktiva föräldrar som valt ideologin ”ovillkorlig kärlek”. Men de är bara lata skitföräldrar.

Borde man inte ägna den ­undergruppen ett snack?

Dagens byggnad

Justitiepalatset i Chandigarh, Indien. Staden Chandigarh planerades och byggdes som en ersättning när ­Indien 1947 förlorat Lahore till Pakistan. Le Corbusier var intimt inblandad i planeringen och ritade flera hus. Ett av dessa är justitiepalatset, inte olikt en blandning av parkeringshus och överdimensionerad pissoar.

Dagens fakta

Skälet till att piskor avger en ljudlig smäll är inte att ­piskan träffar sig själv eller ett annat objekt. Ljudet beror på att den ögla som skapas när piskan snärtas färdas allt snabbare längs piskan och till slut bryter igenom ljud­vallen vid ungefär 1 225 kilometer i timmen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN