Vi kan inte dra ned på allt och få det bättre

KOLUMNISTER

Vi svenskar har ett extremt ambivalent förhållande till arbete. Grundprincipen är att arbetet är ett plågsamt ont som vi ska förskonas från så långt det är möjligt. En sjätte semestervecka är det saftigaste valfläsk sossarna kunnat komma på.

Å andra sidan är det jättesynd om dem som inte har något jobb att släpa sig till varje dag. Det är en rättighet att stå i en skitig industri och bli arbetsskadad.

Jag får inte ihop det här.

Samtidigt som den extra semesterveckan lanserades såg jag på tv hur en distriktsläkare i Falun slog larm om svenskarnas nya sätt att skaffa sig en extra semestermånad: de går till doktorn och får sig en rejäl sjukskrivning.

Jag vet inte om distriktsläkaren hade rätt, men jag tror inte han hittade på.

Så kan vi ju inte ha det.

I onsdags skulle jag på födelsedagskalas och gick genom stan för att köpa en Rammstein-skiva. Klockan var fem över sju på kvällen och hela Stockholms city var fullspäckat med folk - och allt var stängt! Varenda affär i city hade redan slagit igen!

Det blev ingen present med tysk hårdrock.

I tisdags kväll försökte jag äta i Norrköping vilket visade sig vara otroligt komplicerat. De fem första restaurangerna vi gick till hade helt sonika struntat i att öppna.

Hur tänker affärs- och restaurangägare egentligen?

Nä, nu är det så himla mycket turister och folk ute på stan så nu blir det alldeles för jobbigt att jobba.

Eller?

I går natt åkte jag taxi med en svensk, medelålders man bakom ratten. Han gnällde sig igenom hela Stockholms innerstad, klagade på allting som hade med hans jobb att göra.

Det fanns för många taxibilar. Andra chaufförer snodde hans körningar. Han jobbade för mycket. Han jobbade på fel tider.

Omskola dig till civilingenjör då, tänkte jag, men jag sa inget. Det hade ju varit oförskämt. Man får ju inte ställa KRAV på människor, herregud! Hur skulle det se ut?

Gnälla och klaga är däremot en mänsklig rättighet - för svenskfödda medborgare med vitt skinn. Svartskallar ska vara TACKSAMMA för att de får bo här.
Hela Stockholms city var fullspäckat med folk - och allt var stängt

Rapporten "Integrationsbarometer 2002" som presenterades i Dagens Nyheter i söndags visade att tre av tio svenskar kan tänka sig att rösta på ett invandrarfientligt parti. Visserligen är det bra att sju av tio är emot, men 30 procent av befolkningen blir väldigt många gnällspikar tillsammans.

Och de har så otroligt fel.

Bristen på arbetskraft är nu så stor att Sverige omedelbart behöver öppna gränserna för fri arbetskraftsinvandring från hela världen, hävdade Svenskt näringsliv tidigare i veckan.

Redan förra året blev 25 000 jobb inte av i Sverige därför att det inte gick att få fram någon sökande, sa Svenskt näringslivs vd Göran Tunhammar.

Enligt Svenskt näringsliv är fri arbetskraftsinvandring till glädje och nytta för alla. Chefsekonomen Stefan Fölster sa att invandringen inte tränger ut inhemsk arbetskraft, utan tvärtom. Invandringen är en tillväxtmotor - och den behövs.

Har Svenskt näringsliv rätt, eller vill de sabotera för oss?

Fredrik Bergström och Robert Gidehag från Handelns utredningsinstitut skrev på DN debatt i maj att "den i USA fattiga gruppen svarta har bättre levnadsstandard än medianhushållet i Sverige".

Om Sverige tillhört USA hade vi varit den fattigaste delstaten.

De skrev att den dåliga tillväxten gjort att Sverige hamnat på efterkälken. Det amerikanska normalhushållet har en årsinkomst före skatt som är 50 procent högre än det svenska.

Utredningen fick en del kritik, präktiga svenska ledarskribenter slog ifrån sig. Klart vi är bättre. Dom är ju jättefattiga och vi är ju SVENSKAR.

Jag tror det är hög tid att vi tar och funderar på det här.

Vi kan inte dra ner på allt, jobba mindre, vara sjuka mer, strypa invandringen och samtidigt få det bättre. Det går inte ihop. Det är helt omöjligt.

Däremot inte alls sagt att det är kört. Samhället består av oss själva. Vi kan påverka och förändra allt vi vill - utom en sak: det svenska klimatet.

Och DET tycker jag är ett VERKLIGT problem.

Sommartipset:

Rädisor, smör och lite salt. Där har du en förträfflig tallrik till.

Liza Marklund