Karin Magnusson

Kungen påminner mest om en kränkt vit man

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I SVT:s ”Året med kungafamiljen” stod en ­charmig Estelle och en grinig monark i centrum.

Jösses vilken sur karl.

Somliga menar att pizza är bästa botemedlet mot bakfylla. För många av oss ­motas nyårsångesten bäst av ”Året med kunga­familjen”.

Den traditionella krönikan som berättar om kunga­familjens plikter, glädje­ämnen och motgångar under året som gått. Funktions­hindrade ton­åringar, entreprenörer­ i Gnosjö, motocrossförare­ och syd­koreaner visar upp sina ­bästa sidor för en ­entusiastisk kronprinsessa,­ en entusiastisk prins, en mild drottning och en ­grinig kung.

Överklassen framhåller inte sällan god uppfostran som ett utmärkande drag för ekonomisk och social elit.

Om man med god också ­inkluderar ”trevligt sätt” så har dessvärre överklassen en usel pr-person i sin ­främsta företrädare. Kungen påminner mer än någonsin om en kränkt vit man.

Statsbesöket till Syd­korea förra året följdes av en grupp svenska journalister. Vid ett mindre pressmöte undrade Expressens utsände artigt hur det var ställt med kungens fot, det såg ut som kungen haltade? En ­fråga som Sveriges ­monark bemötte­ med en idiot­förklarande blick och en suck.

När Aftonbladets ­utsände ställde en fråga om vi ­kunde vänta oss en förlovning ­mellan Madeleine och Chris snart bemöttes också ­denna fråga snäsigt och med ­himlande ögon.

De här pinsamma utbrotten räddas självfallet av ­drottningen, som vid sidan av sin paranoide och ­snarstuckne man framstår som ett tålmodigt och ­socialt geni.

Jobbet är säkert inte ­enkelt, han har inte valt det själv och på ett mänskligt plan är det lätt att begripa att den intensiva bevakningen kan göra också en kung less, förbannad och dödstrött. Men ett minimum av hyfs kan vi förvänta oss.

De stunder kungen verkar­ allra mest till freds är vid OS-finaler och det årliga kungaloppet för veteranbilar på Öland. Sysslor han skulle kunna fortsätta med om han lämnade över till Victoria, vilket 60 procent av svenskarna vill att han gör enligt den ­Sifo-undersökning vi publicerade i går.

I år firar Carl XVI Gustaf­ 40 år på tronen. Det är många år i vilket yrke som helst och det är helt i sin ordning att 2013 blir hans ­sista år som Sveriges ­regent.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN