Dubbelmoral av Skolverket – det är Jesus julen handlar om

Foto: COLOURBOX
Jesusbarnet står i centrum runt juletid.

Det är fösta advent på söndag.

Vi tänder det första ljuset i staken och sen följer en enda lång månad av ljus, ljus, ljus, ­luciasånger, lussebak, julkalend­rar och önskelistor till tomten. ­Mysigt tycker de flesta svenskar.

Och allt detta mys och denna väntan för att det föddes en ­liten baby med magiska krafter i ­Betlehem för lite drygt 2 000 år sedan.

Det är nog de allra flesta svenskar rörande överens om. Det är Jesus julen handlar om. Trots att jultomten har kommit att få en mycket framträdande roll, i synnerhet hos våra små, så vet vi att julen är ett kristet påfund.

Det fattar till och med min treåring som gärna vill höra berättelser om Jesus födelse just så här i juletider, trots att vi är relativt avkristnade i min familj. Så det blir till att damma av ­barnens bibel och läsa om skattskrivningen, de tre vise männen, krubban och Jesusbarnet. En ­fascinerande historia som inte lär göra min treåring super­kristen som genom ett trollslag.

Skolverket önskar att den här berättelsen inte fanns. I alla fall inte i skolsammanhang. Skolan skall vara fri från religiös påverkan, det har den nya skollagen fastställt.

I inledningstexten på verkets egen hemsida presenteras resonemanget med inledningsorden ”Föräldrarna ska känna sig ­trygga i att barnen inte blir påverkade i någon trosriktning”. Skolverket vill alltså gärna att vi ska fira jul i skolan, men vi ska skippa snacket om den magiska lilla killen i krubban. Vi kan ­gärna tända ljus i adventsljus­stakar, men vi ska inte snacka om att det faktiskt är Jesus vi väntar in med den symbolhandlingen. Psalmerna, julevangeliet, bönerna och välsignelsen ska bort för att inte påverka kidsen. Så jävla dumt. Som om religion skulle vara något farligt, vilse­ledande och skadligt. Det är det inte.

Tvärtom mår människor som tror på en högre makt bättre än andra. Det finns det ­vetenskapliga belägg för. Men skit i det, det är inte där skon klämmer.

Det är återigen dubbel­moralen. För å ena ­sidan ska barn övas i att tänka kritiskt och få verktyg till att själva kunna avgöra vad de vill låta sig ­påverkas av eller inte. Dess­utom ska skolan spegla sam­hället och inte staten, och samhället är inte ­sekulärt trots att ­staten är det. Hur ska barn kunna lära sig att umgås med religion på ett ­moget sätt när de inte får möta den?

Skolverket få ju ta och bestämma sig. Antingen så firar skolan jul med allt vad det innebär, ­eller så får man sköta den hög­tiden hemma. Punkt. Den här halvmesyren är ju fullkomligt löjlig.

Helvete

■ ■ Att kvinnor fortsätter att mördas, misshandlas och våldtas av män. När ska -regeringen inse problemets omfattning, ta hårdare tag och införa nolltolerans för mäns våld mot kvinnor?

Himmel

■ ■ Stockholm International Horse Show som går av stapeln i helgen. Jag ska -nörda loss totalt och njuta av alla skickliga ryttare och hästar.

avSanna Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM