Mejla

Sanna Lundell

Vi måste dumpa våra fördomar om romer

KOLUMNISTER

Två av Sveriges största biluthyrare vägrar hyra ut till romer. En tredjedel av de 63 bensinstationer som Ekot granskat följer i samma spår.

När Sveriges Radios reportrar går in låter det annorlunda. Då finns det hur många hyrbilar som helst att välja och vraka bland.

Ett av biluthyrningsföretagen har som policy att alla kunder är ­lika värda. En tidigare anställd på Statoil berättar att han fick i direktiv från chefen att neka romer att hyra bilar.

Jag kan inte fatta att vi lever i ett ­sådant land. Att vi ligger så efter. Att folk på fullaste allvar fortfarande går omkring med zigenarskräck som ­härrör ur gammal ­dammig rasistisk rasbiologi.

Sverigedemokraternas parti­sekreterare Björn Söder var inte sen att kommentera det hela på Facebook: ”Enligt en granskning av SR nekas ­zigenare att hyra bil vid flera bensinmackar i landet. Det kanske finns en anledning till att de nekas? I stället skriks det som vanligt i Sverige om diskriminering.”

Björn Söder måste gå en kurs i svensk historia. Björn Söder måste läsa på. Han måste lära sig lagen om orsak och verkan.

Visst har han rätt i att romer har ­varit överrepresenterade när det gäller stölder genom historien. Men vad det beror på skiter Björn Söder i att forska vidare kring och redo­göra för i sina facebook-kommentarer. ­Svaret finner vi nämligen enkelt ­genom att ta del av Sveriges makabert smutsiga bemötande av romer genom histo­rien.

Diskrimineringen av romer i Sverige går tillbaka till 1500-talet. Och det är i första hand staten som har lett den här mycket omfattande etniska mobbningen.

Romer har alltsedan de äntrade svenska mark för över 500 år sedan utsatts för fördrivning, tvångs­förflyttningar, förordningar och förbud mot sin näring som handels­resande och mot lösdriveri. De tvingades att bo i tält och fick inte stanna i samma by mer än korta perioder. Romernas barn fick inte gå i skolan.

Under mellankrigstiden eskale­rade diskrimineringen och fördes på inte bara en politisk nivå utan även en akademisk med rasistiska förtecken och rasbiologiska inslag och den så kallade tattar- och zigenar­frågan formulerades.

Tvångssteriliseringar av romer syste­matiserades, romska barn tvångs­omhändertogs och tvångs­assimilation blev ytterligare en kränkande ”lösning” på ”problemet”.

Romerna har jagats tillräckligt i vårt land och det är dags att vi gör upp med våra fördomar nu och skaffar oss lite allmänbildning.

Och då i synnerhet Björn Söder.

Skämmas är vad han borde.

Himmel

Att Tintin i Kongo återigen är tillbaka på kulturhusets bibliotekshyllor. Hur ska vi annars kunna lära våra barn hur rasistisk världen har varit och fortfarande är? Censur är ett mycket dumt sätt att ändra folks fördomar.

Helvete

Ikeas retusherade Saudi-katalog. Så futtigt och lågt att som ett av världens ­största företag frångå sina egna politiska ställnings­taganden och sälja sig så. De har ju pengarna, möjligheten och borde ha modet att påverka och främja ­demokrati och mänskliga rättigheter. I stället denna totala girighet. Pinsamt.

Av: 

Sanna Lundell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sanna Lundell