Lena Mellin

Ta tag i problemen i ditt parti, Åkesson

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

BLIDÖ. Jimmie Åkesson tar avstånd från mordbrännare och rå debatt.

En självklarhet för en partiledare i Sveriges riksdag.

Men gäller det även hans egna partikamrater?

Det verkar inte så.

Jimmie Åkesson tar i ett känslofyllt inlägg på sin Facebooksida avstånd från förråande debatt, våld och mordbränder.

Det är rart av honom men också en nödvändighet. Som ordförande för Sveriges tredje största riksdagsparti är han tvungen att ta avstånd från våld och terror och sådant som kan leda till det. Annars kan opinionssiffrorna dala betänkligt.
Men det märkliga är att Åkessons avståndstagande inte tycks gälla hans egna partimedlemmar. Så här skriver han:

– Vad tror man sig uppnå genom att sätta eld på byggnader och riskera oskyldiga människors liv? Vad anser man sig vinna på att använda ett språkbruk som ytterligare förråar debatten? Vad blir bättre av att hota och bruka våld mot meningsmotståndare?

Ingenting är det självklara svaret. Men den uppfattningen tycks inte omfatta exempelvis Kent Ekeroth (SD) som liksom Jimmie Åkesson sitter i riksdagen sedan fem år tillbaka.

Ekeroth höll för elva dagar sedan ett uppmärksammat tal under en manifestation mot flyktingvågen i Trelleborg. Han sade bland annat så här:

– Vad tror ni händer med vårt land? Vad hände på en Ikea-affär för inte så länge sedan? Nyligen kan man läsa om folk som invandrat hit som börjar våldta direkt. Kriminalitet och invandring går hand i hand. Vi måste visa att folket inte vill ha det här. Vi måste visa det varje dag.

Vad är det om inte att förråa debatten?
Samme Ekeroth har lånat ut sitt eget konto till hatsajten Avpixlat, ett vattenhål för den som vill vältra sig i invandrarhat. I dag kan man läsa att det är rusning efter skjutvapen i hela Europa. Bilden till artikeln, som visar sig handla om hagelbössor och Österrike, föreställer flyktingar på en järnvägsstation.

Vad är det om inte att förråa debatten?

Ekeroths tvillingbror Ted, egenföretagare som är aktiv i SD, uppmanade för ett par år sedan till bränning av Koranen. På sin hemsida skriver han:

– Islams utbredning är det största hotet mot frihet, demokrati, kvinnors rättigheter, framgång och välstånd.

Vad är det om inte att förråa debatten?

Det är fint av Jimmie Åkesson att engagera sig offentlig mot mordbränder, våld och förråande debatt. Men hans engagemang kan lätt förväxlas med krokodiltårar om han inte tar itu med det inom sitt eget parti.

Publisert: