Kommer framtidens experter fråga hur fan vi kunde göra så här?

Foto: HASSE HOLMBERG/TT
Hur vet vi att de sätt vi bygger och renoverar hus på i dag kommer hålla för närmare granskning om 20 år?

Sol, vind och vatten är hus­ägarens värsta fiende.

När det blåser så pass att regnet slår vågrätt mot husväggen regnar det in. Vatten har en förmåga att tränga sig in överallt, även där det inte hör hemma.

Vi byter alltså panel på en kåk i skärgården, en snickare och jag. Vi bryter loss gamla sågade entumsbräder som satts med breda glipor och täckts med grov läkt. Vi river bort den gamla tjärpappen, ersätter all isolering som mössen har förstört, häftar upp vindskydd, sätter upp en ny spikläkt för att det ska bli luftspalt mellan vindväven och panelen. Och så skruvar vi dit nya bräder.

Bräderna är slammade med rödfärg för att det ska räcka att måla en gång, och vi skruvar dem dikt mot varandra. Skruvar, inte ­spikar, i förhoppning om att ­panelen ska sitta bättre och att lockläkten inte ska vrida sig och släppa in vatten.

Snickaren heter Totte. Han är ekonom och utbildad kock från början, innan han började i sitt ­nuvarande yrke. Han kan sitt jobb. Det blir snyggt och propert. Själv är jag någorlunda praktisk, och vi har det gemensamt att vi tycker mycket om bra verktyg. Vi har diskuterat skruvdragare och gersågar och oscillerande sågar och andra verktyg, även äldre, som knappast används mera. Vi har ventilerat fabrikat och modeller och priser och användningsområden.

Även när det regnat och blåst har vi haft tid att samtala om olika projekt, knepiga konstruktioner, virkeskvaliteter och misslyckade husbyggen och inredningar. Vi har till och med talat om konstruktion av takstolar, möbelsnickerier och båtbyggeri.

Som andra hantverkare börjar Totte tidigt.

Jag har straffdoppat mig strax efter sex på morgnarna för att ­vara pigg och nyter när han rullar in. Det är inget vidare skönt i vattnet, men man kommer ur sömndimmorna på några sekunder.

Exakt klockan nio är det smörgås. Klockan tolv är det lunch. Och ­dagarna går fort.

Nåväl, denna spalt är inte enbart ett höstligt vykort från skärgården.

Det finns nämligen några inneboende frågor i ämnet.

Varför drabbas varannan krypgrund i Sverige av mögel? Varför ruttnar en del hus inifrån? Hur kommer det sig att det, som var orubbligt rätt inom byggnadstekniken för några decennier sedan, i dag är helt utdömt och förkastligt?

Och så den riktigt svåra frågan:

Vad kommer experterna att ­säga om alla de perfekta sätt man ­bygger hus på i dag? Ja, om säg, tjugo år. De som i framtiden river den panel vi sätter upp i dag, kommer de att skaka på huvudena och undra hur fan vi kunde göra på det viset?

Fundera på det, en stund, medan jag trivs med att få jobba på riktigt.

Mer fusk

Dieselgate har bara ­inletts. Volkswagen har fuskat och satt in mjukvara som känner om det pågår ett avgastest och manipulerar värdena på olagliga utsläpp. BMW tycks stå på tur. Min gissning är att det blir fler bilmärken och att de känt till var­andras fusk.

Svinig tävling

Foto: GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE
Martin Winterkorn.

Ponnytävlingarna i Ljungby förra helgen blev något i hästväg. Det hade kissats i serveringen, avloppen hade täppts igen med toalettpapper och föräldrar till de små barnen hade blivit fulla. Om det går så vilt till med ponnyer, hur ska det då vara när stora hästar tävlar?

avRobert Aschberg

ARTIKELN HANDLAR OM