Mejla

Herman Lindqvist

Sollidens slott – drottning Victorias dröm om Italien

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Läs Herman Lindqvists kolumn

Ville ha det som på capri Victoria av Baden ville att Solliden skulle likna hennes vän Axel Munthes hus på Capri så mycket som möjligt och hon var mycket engagerad under slottets byggnad. Hon hade synpunkter på såväl fönsterbågar som tak och trädgård. Gustaf V var sällan på Öland, som drottning Victoria älskade.
Ville ha det som på capri Victoria av Baden ville att Solliden skulle likna hennes vän Axel Munthes hus på Capri så mycket som möjligt och hon var mycket engagerad under slottets byggnad. Hon hade synpunkter på såväl fönsterbågar som tak och trädgård. Gustaf V var sällan på Öland, som drottning Victoria älskade.

Sollidens slott är kungafamiljens bäst bevarade hemlighet. Alla har sett bilder av byggnaden och parken omkring, men få har sett hur slotten ser ut inuti, för detta är kungens privata egendom.

Hur kommer det sig att det kungliga sommarnöjet vid Kalmarsund, mitt i den svenska sommargrönskan, blev en italiensk palatsvilla? Många har ställt sig frågan och husets arkitekt Torben Grut hade själv tänkt sig något helt annat. Han ville bygga något som han tyckte passade bättre i Sverige, ett svenskt och nationalromantiskt hus i den anda som rådde vid slutet av 1800-talet.

Det var beställaren som bestämde, den då blivande drottning Victoria, och hon visste vad hon ville ha och var det skulle stå. Hon ville inte ha ett hus anpassat till Sverige, hon ville ha en oas där hon kunde drömma sig bort från Sverige.

Att huset byggdes just i Räpplinge socken nära Borgholms slottsruin på Öland och ingen annanstans, beror på att just denna plats hade utpekats som Sveriges då soligaste.

Victoria hade sedan barndomen lidit av luftrörsinfektioner och därför vårdats utomlands i många år. Öland skulle vara den hälsosammaste platsen i landet, därför hamnade den kungliga familjen där.

Grut var bara drygt trettio år då han fick uppdraget. Han hade då ännu inte gjort sig känd för allmänheten som annat än tennisspelare, en av de bästa i Sverige. Han var sparringpartner till kronprins Gustaf, den blivande Gustaf V. Efter Solliden blev Grut en av de mest anlitade arkitekterna. Han byggde bland annat Stockholm stadion och Tennis­hallen.

Uppdrag Solliden måste ha varit en svår pärs för honom. Han hade från början en klar idé om en borgliknande villa i skandinavisk riddarstil – Victoria hade andra visioner. Italienska. Hon ville ha ett hus så likt hennes nära förtrogne vän doktor Axel Munthes hus på Capri som möjligt. Där hade hon varit många gånger och ingen stod henne så nära som doktor Munthe.

Grut, som var ung och mån om detta uppdrag fick börja tänja på sina nationalromantiska och svenskanpassade idéer. Efter ett besök på platsen vek han sig. Han tyckte sig nämligen se att just denna plats, just där huset skulle stå, där var det som i Sydeuropa.

Han skrev till en vän: ”Visste du ej bättre, skulle du tro dig landat på någon ö i sydvästra Europa”. Alltså kunde Victoria gå vidare med sin dröm om att inplantera det solglittrande Italien på Öland.

Men det blev en seg dragkamp, oftast per korrespondens, för Victoria reste hela tiden. Hon hade synpunkter på vartenda fönster, fönsterbåge, balustrad, ­taket, parken, pergolan och trädgården. Det blev alltid som Victoria ville. I varje detalj.

Och tätt bakom Victoria stod hennes doktor Axel Munthe, vars synpunkter ofta citeras i breven till arkitekten. Det var bara för Torben Grut att sudda och rita om. Grut kunde till slut trösta sig med Vasaordern.

Huset var inflyttningsklart i oktober 1906. Inredningen följde dåtida högsta modet, det engelska bostadsidealet anpassat till vardagslivets behov och friluftsliv och familjens samvaro. Pengarna till bygget kom från Victorias föräldrar i furstendömet Baden, byggnadsmaterialet och utsmyckningarna från Italien, järnbeslag, lås och dörrar från Tyskland.

Under Victorias tid härskade ännu ett strikt hov­protokoll på Solliden. Alla klädde om i smoking till mid­dagen även om det var 30 grader varmt och hon själv inte kunde komma ner till bordet utan låg uppe och hostade i sitt rum.

Då hon var med hade hon, precis som på gala­middagarna på Stockholm slott, sin betjänt stående bakom stolen. Huset ­hade då en mycket stor tjänste­stab som var uppe i gryningen och bakade färskt frukostbröd varje morgon.

Makarnas relation var iskall, varför Gustaf sällan var där då Victoria hade sina Sverige-perioder. Victoria avled 1930 och testamenterade huset till Gustaf. Han var där hela somrarna. Han moderniserade huset, förbättrade värmen och drog in elektricitet.

Vid Gustaf V:s bortgång 1950 ärvde lillprinsen Carl­Gustaf Solliden och sedan kungens tidiga barndom har det varit hans paradis. Bara här kan han koppla av helt och hållet. Han har ständiga projekt i trädgården, han älskar att köra traktor och gräva i jorden.

Solliden har också blivit kronprinsessan Victorias paradis. Hon älskar alla djuren, hästar, hundar, fåglar, kaniner, vandrande pinnar och sniglar. En sommar hade hon en snigel som hon kallade Johanna, som hon skötte och bar omkring på.

Allmänheten kan inte komma in i slottet, men den magnifika parken är öppen ännu i två veckor framåt, likaså kaffestugan i närheten.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN