Ta hem soldaterna – på ett vettigt sätt

KOLUMNISTER

För två månader sedan gick de svenska soldaterna in byn Ali Zayi, ett ökänt motståndsnäste tre mil väster om Mazar e Sharif. De byggde en bas högt uppe på en kulle som bemannas dygnet runt. Befolkningen i byn är tudelad när de gäller närvaron, de som är lierade med kriminella och talibaner vill självklart inte att Isaf ska vara där. Andra bybor, samt provinsguvernören, hoppas att den militära närvaron ska skapa säkerhet så att biståndsarbetare kommer dit, något som militären också strävar efter, men ingenting har hänt.

Enligt Sida beror det på att hjälporganisationerna inte vill arbeta i området eftersom det anses för osäkert. Biståndsarbetarna i Afghanistan har överlag hårda restriktioner när det gäller att röra sig i landet. När det är val får de låsa in sig själva under flera dagar.

Talibanerna har sagt att de vill döda alla västerlänningar och hjälparbetare är mål. Senast dödades tio läkare och sjuksköterskor som erbjöd sjukvård i ett område 28 mil norr om Kabul.

Med tanke på detta blir man minst sagt brydd över att de rödgröna vill börja ta hem trupperna 2011 och i stället satsa på bistånd, Lars Ohly säger att han till och med vill höja biståndet kraftigt.

Något som biståndsexperterna här i Mazar e Sharif skakar på huvudet åt, en av dem kallar till och med förslaget för naivt.

Det finns nämligen redan gott om pengar, problemet är att ingen organisation vill arbeta i instabila områden. De svenska soldaterna är lika förundrade över de rödgrönas överenskommelse.

”Det faller ju på sin egen orimlighet.” ”Folk kommer ju att dödas om vi åker hem.” Och mest talande av allt: ­”Jahapp, då blir det att rösta borgerligt i år”, är några av reaktionerna.

De flesta här nere skrattar åt att de rödgröna vill överlåta säkerhetsansvaret på Afghanistans regering. Den afghanska armén har visserligen blivit avsevärt mycket bättre de senaste åren, men poliskåren är fortfarande full av kriminalitet och korruption. Vill Lars Ohly åka och bygga en skola i ett instabilt område där en påtänd polis som är släkt med kriminella gäng och talibaner ska stå för säkerheten? Självklart ska trupperna tas hem förr eller senare, ingen vill att de ska stanna här för evigt. Men tillbakadragande måste i så fall ske på ett vettigt sätt, så inte konsekvenserna blir förödande.

avJohanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM