Mejla

Lena Mellin

Valet blir stenhårt – men du bestämmer

Publicerad:
Uppdaterad:

Sträck på dig, väljare.

Sällan har det varit så tydligt som i dag att det är du som avgör. Reinfeldt, Sahlin eller Jimmie Åkesson?

47 dagar före valdagen ser valstrategernas värsta mardröm ut att slå in. Dött lopp mellan alliansen och de rödgröna, med Sverigedemokraterna som vågmästare.

Men med stor sannolikhet är detta inte det blivande valresultatet. Skälen är fyra:

1. Det är nästan sju veckor kvar till valet och innan vallokalerna har stängt den 19 september kommer mycket att hända som påverkar utgången.

2. Var nionde väljare, drygt elva procent enligt Aftonbladet/United Minds, har fortfarande inte bestämt sig för vilket parti de ska rösta på. Dessa drygt 600 000 individer avgör, blått eller rött i Rosenbad?

3. Eftersom det är extremt jämt mellan blocken blir valet en fest för taktikröstarna. Centern ser ut få att nya kompisar i form av kamrat 4 procent. Även i det rödgröna blocket kommer taktikrösterna att spela stor roll, framför allt för balansen mellan partierna.

4. Att Sverigedemokraterna skulle bli riksdagens femte största parti, större än både C, KD och V, mobiliserar sannolikt väljare som annars tänkt stanna hemma.

Om man ändå för ett ögonblick låtsas att valresultatet blir som dagens mätning visar, så kan parlamentariskt kaos utbryta.

Får alliansen och de rödgröna exakt lika många mandat i riksdagen, kommer Sahlin och Reinfeldt göra allt vad de kan för att få en uppgörelse med ett parti på andra sidan blockgränsen.

Men vilket parti säljer sig och hur högt blir priset? Det är ännu en hypotetisk fråga men den kan bli högaktuell under andra halvan av september.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkessons redan höga tuppkam kommer, om Aftonbladet/United Minds nya mätning blir valresultat, växa till elefantstorlek. Att både ta sig in i riksdagen och dessutom bli vågmästare är en önskesits för de främlingsfientliga SD:arna. Att Åkesson kommer att ta för sig, behöver man inte betvivla.

Men med risk för att verka tjatig, dagens mätning är inte det framtida valresultatet. Det är läget

i väljaropinionen just nu och till den kollektiva kunskapsmassan läggs den – vilket i sin tur påverkar opinionen.

Även om dramatiska veckor ligger framför oss är det ändå några saker som med säkerhet kan slås fast:

Det blir mycket jämnt. Det var redan valet 2006, bara drygt 100 000 röster skilde då mellan blocken, och det ser ut att upprepa sig.

Den sista veckan före valet blir avgörande eftersom många väljare bestämmer sig mycket sent, ofta först på valdagen.

Sverigedemokraterna har stora chanser att gå från ett sydsvenskt kommunparti till ett riksdagsparti.

Det blir hårt, sannolikt även fult. Höga politiker är maktgroupies. Ser de makten inom räckhåll, eller på väg att glida dem ur händerna, är skruplerna få.

Men det är du som har makten i din hand. Om 46 dagar är det du som bestämmer. Reinfeldt, Sahlin eller Jimmie Åkesson?

Av: Lena Mellin

Publicerad: