Almedalen mer mys än politik

Publicerad:
Uppdaterad:
Från Palme till Persson & Reinfeldt Politikerveckan i Visby saknar politisk betydelse. Ändå fortsätter makthavare, media och lobbyister att komma till Gotland varje sommar – år efter år. Kollage: PAUL WALLANDER

Drakar överlever trots att man hugger huvudet av dem.

Almedalsveckan överlever trots att den sällan eller aldrig levererar något av betydelse.

Vad kan det bero på?

På söndag invigs årets politiska happening, politikerveckan i Almedalen i Visby.

Tusentals politiker, lobbyister, statsvetare, ekonomer och journalister flockas kring seminarielokalerna, gratisminglen, krogarna och talartribunen i Almedalen.

Dragningskraften är obegriplig. Det är högsommar, det är sannolikt vackert väder och i stället för att ta vara på Sverige när det är som bäst träffas samma människor som umgås i Stockholm under resten av året i stället i Visby.

Attraktionskraften skulle kunna förstås om det som utspelar sig innanför ringmurarna vore intressant.

Men under politikerveckans 42-åriga historia har det vid två (2) tillfällen hänt något som satt spår i svensk politik.

Första gången var 1993. Då deltog Anne-Marie Pålsson, då docent i nationalekonomi i Lund, nu riksdagsledamot (M), i socialdemokraternas ekonomisk-politiska seminarium.

Där lanserade hon idén om ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster som ett sätt att skapa lågproduktiva, vita jobb.

S-ekonomen Willy Bergström, senare vice riksbankschef, kallade förslaget ”en återgång till pigsamhället” och pigdebatten var född. Den 1 juli 2007 infördes avdraget av den nuvarande regeringen.

Efter Pålssons genombrott gick det 13 år innan Almedalen på nytt placerade sig på verkliga politiska kartan, den som betyder någonting och inte bara resulterar i fåniga blogginlägg.

Det var valår och Allians för Sverige presenterade ett förslag till sänkt fastighetsskatt. Taxeringsvärdena skulle frysas och skatten för tomten begränsas till 5 000 kronor.

Beskedligt kan tyckas. Men det hjälpte till att rita om den politiska kartan. I Socialdemokraternas analys av valförlusten 2006 pekades just detta förslag ut som en bärande förklaring.

Göran Persson tvingades inleda valrörelsen på defensiven och lova sänkningar han också. Resten är, som man säger, historia.

Två gånger på 42 år har alltså debatten på och kring Almedalen haft betydelse. Ingen särskilt imponerande meritlista.

Trots det fortsätter journalisterna och lobbyisterna och politikerna komma. Kan det vara för att arbetsgivaren (mot bättre vetande?) betalar en veckas uppehälle i en av Sommar-sveriges mysigaste städer?

Veckans citat

Det finns andra viktiga saker i livet, som att ägna sig åt barnbarnen. Just nu går jag en kurs i att renovera möbler.

Telias förra vd Marianne Nivert trappar ner.

Machomän med dinousarievärderingar hamnar inte längre på damtidningarnas topplistor över attraktiva män.

EU-minister Birgitta Ohlsson förklarar den svenska jämställdheten för International Herald Tribune.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM