Johan Hakelius

Vem vet om Bush har en bh under sin kavaj

KOLUMNISTER

President Bush har en skräddare. Han heter George de Paris.

Men först bakgrunden. Alltihop handlar förstås om vem som ska bli världens mäktigaste man. Och därför, just nu, om bulan. Ni har säkert hört det: Bush hade en liten bula på kavajryggen i debatterna med Kerry. Det räckte.

Det är ju så med presidentkandidater. De ska se ut som om de tryckts genom en sådan där tratt man pressar julgranen igenom, innan man tar hem den. En sån med nät som gör granen smal, likformig och utan personliga kännetecken. Då blir en liten bula på ryggen en spännande nyhet.

Teorin är att bulan

är högteknologisk, för många vill gärna tro att Bush är så dum att han bara måste fuska. Så bulan innehåller en kommandocentral. Något som gör att folk med riktiga hjärnor kan styra Bush. En mottagare, alltså. Presidenten upprepar bara vad något okänt geni viskar till honom.

Eftersom inget märkligt syns i Bushs öron måste det röra sig om en avancerad manick. Inopererad. Eller, ännu bättre, direktansluten till presidentens ryggmärg. Och i en städskrubb någonstans sitter sedan geniet med körkort för världens mäktigaste man. Han kör Bush med en sån där mojäng som man spelar Playstation med. Och så har han, förstås, en vit angorakatt.

Alla som sett

James Bond vet att skurkar som vill ha världsherravälde väljer vita angoror.

Nåja, allt det där är mycket spännande. Men för mig är höjdpunkten att vi, tack vare kavajbulan, fått veta att president Bush har en skräddare. Och att skräddaren heter George de Paris.

Är det bara jag som tycker det är rörande?

George de Paris är ett sånt där namn man inte trodde fanns längre. Det låter som något en ambitiös herrekipering i Linköping skulle hitta på, kring 1953. Då, när ordet "världsvan" fortfarande kittlade.

Kanske har Bush en skottsäker väst under kavajen. Eller en bh. Vem vet? Jag tänker inte så mycket på den saken. Men jag tänker mycket på vem George de Paris kan vara.

För tillfället lutar jag

åt att han är son till en alkoholiserad oljeriggsarbetare. Uppväxt i en liten dammig håla i Texas. Morsan servitris. Om det fanns jobb. När de andra grabbarna tuggade tobak och spöade varandra drömde han om att dansa balett och arrangera blommor. Han lyckades fly. Fly till sitt eget liv. Ett liv med falsk fransk brytning, en liten tangorabatt och ett nytt, spännande namn.

George de Paris. Nu är han presidentens skräddare. Hoppas att det stämmer, på ett ungefär. För jag gillar honom verkligen.

Johan Hakelius

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister

/

Johan Hakelius

ÄMNEN I ARTIKELN

Johan Hakelius