Flodvågen är redan en valfråga

KOLUMNISTER

Buffel-Persson är en amatör som inte kan leda landet. Det hävdar de borgerliga partiledarna.

Katastrofen har redan blivit en valfråga.

Foto: Den nationella samlingen som Göran Persson utlyste är slut och nu får hans sätt att leda Sverige genom katastrofen kritik från oppositionen.

Två dagar efter katastrofen i Sydostasien utlyste statsminister Göran Persson nationell samling. Hela Sverige skulle stå enat i ansträngningarna att ta hand om dem som drabbats av dödsvågen.

Den är nu slut. Med folkpartiets Lars Leijonborg i spetsen gick ledarna för de fyra borgerliga partierna i går till hårt angrepp mot Göran Persson.

I korthet ser deras kritik ut så här. Göran Persson är en buffel som centraliserat makten till sitt eget kansli, statsrådsberedningen. Det bidrog starkt till att regeringens insatser för dem som drabbats av katastrofen kom i gång så sent. Det är fegt att skylla på Freivalds, Perssons ansvar är större.

De kan ha rätt

Det är möjligt att Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund, Maud Olofsson och Lars Leijonborg har rätt. Men det är just nu ointressant, framtida utredningar ger förhoppningsvis svar.

Intressant är snarare att de fyra borgerliga partierna tror att de kan knipa partipolitiska poäng på katastrofen. Genom att attackera Göran Persson i veka livet hoppas de att vinna egna fördelar.

En av Göran Perssons ömmaste punkter är bilden av den allsmäktige despoten som styr och ställer efter eget huvud. Rätt eller fel spelar ingen roll, det är en bild som rotat sig i folksjälen.

En av Göran Perssons starkaste tillgångar är däremot tilltron till socialdemokraternas förmåga att regera landet.

Rätt eller fel spelar ingen roll här heller, det är en uppfattning som många har oavsett vad de grundar den på.

Prickar båda sidor

I attacken mot Göran Persson lyckas de borgerliga med konststycket att skjuta in sig på både Perssons starkaste och svagaste sida. Han är visserligen en despot. Men han klarar inte leda ett land i kris.

Vid partiledaröverläggningarna i dag fullföljer de kritiken och kräver att ett särskilt kriskommando inrättas i regeringskansliet. Underförstått - det krävs eftersom regeringen inte klarade prövningen de första dagarna efter katastrofen.

Göran Persson besvarade inte själv kritiken. Det uppdraget gick till den folkligaste regeringen har, samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin. Skåpmat, var hennes kortfattade recension.

Striden om rösterna tog paus ett par veckor. Nu är den i full gång igen. Vapenvila blir det först 17 september nästa år.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM