Mejla

Lena Mellin

Han vann - nästan ingenting

KOLUMNISTER

UPPSALA. Striden om posten som andre vice ordförande i Kristdemokraterna är obegriplig.

Den handlar nämligen inte om mer än en ganska innehållslös titel.

Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson.
Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson.

Efter en offentlig strid mellan riksdagsledamoten Emma Henriksson och ledamoten av EU-parlamentet Lars Adaktusson avgick det förra tv-ankaret med segern.

Båda ville bli Kristdemokraternas andre vice ordförande, rikstingets ombud föredrog honom framför henne med röstsiffrorna 150 mor 117.

Det var andra gången gillt för Adaktusson som vid det förra rikstinget 2015 misslyckades med att slå sig in i partipresidiet. Då valdes Henriksson i stället.

Varför Lars Adaktusson så hett åtrår titeln andre vice ordförande är för en utomstående obegripligt. Det är en titel som närmast helt saknar innehåll.

Makt har däremot partistyrelsens verkställande utskott, VU, där både Henriksson och Adaktusson redan sitter. De sju ledamöterna träffas ungefär en gång i månaden och förbereder partistyrelsens beslut. Partistyrelsen kan också delegera vissa beslut till VU.

Presidiet, det vill säga Ebba Busch Thor och hennes två vice ordförande, saknar reell makt. Men de träffas en gång i veckan och stämmer av olika aktuella frågor, berättar vart de ska resa och så vidare.

Striden om andre vice - posten är alltså mystisk i sin intensitet. Eftersom det inte handlar om makt och inflytande. Det finns på annat håll.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin

Lars Adaktusson

Emma Henriksson

Kristdemokraterna