Mejla

Oisín Cantwell

Tänk om knäppgökarna får rätt?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Madeleine, 62, har en sten hemma som skyddar mot den livsfarliga mobilstrålningen.

Hon var en av cirka 500 klarsynta personer som i dag samlades i Stockholm för att demonstrera mot den korrupta staten, ljugande medier och det dödliga vägsaltet.

Vilken dag kan vara bättre än 1 maj för att samlas, ta upp kampen mot kvalen och förbereda sig för den sista striden?

Och säg mig en bättre plats än Norra Bantorget, dit 40 000 människor tågade den 27 april 1902 i den första tillåtna arbetardemonstrationen i huvudstaden, där Hjalmar Branting står staty och där den mäktiga LO-borgen tornar upp sig.

”Ett experiment”

Klockan var strax före klockan två på eftermiddagen och Madeleine satt på en bänk med en påse i vilken hon hade en röd ballong som det stod ”Vi är fria” på.

Bredvid henne satt Karin, som berättade att hon har flyttat hem från Spanien, bosatt sig på Östermalm och röstar på Sverigedemokraterna.

– Pandemin är bara ett experiment. Det är vaccinet som folk dör av, förklarade Karin, som för länge sedan har genomskådat maktens dimridåer och numera finner sanningen i de medier hon kallar alternativa.

Madeleine, 62, deltog i demonstrationen.
Madeleine, 62, deltog i demonstrationen.
Demonstranterna samlades på Norra Bantorget i Stockholm.
Demonstranterna samlades på Norra Bantorget i Stockholm.

Någon ropade i en megafon att tåget skulle gå upp för Olof Palmes gata, människor började gå, poliser i fordon, till fots och på hästar rörde sig avvaktande.

Män, kvinnor, äldre, unga, välklädda äldre herrar och damer, hippies i yngre medelåldern, en och annan barnfamilj, det var som det heter i sammanhang som detta en brokig skara som böljade fram.

Brokiga var även budskapen på skyltarna:

”Propaganda är det riktiga viruset”

”Vägsalt dödar”

”Kontantfritt – övervakad av staten”

Det var en brokig skara människor som samlats.
Det var en brokig skara människor som samlats.

Lämnade rosor

De snirklade sig genom det som återstår av Klarakvarteren, förbi Adolf Fredriks kyrka, några frigjorde sig från tåget och lade röda rosor på Olof Palmes grav, tåget rörde sig mot Odenplan.

Efter en kvart tröttnade polisen och insatschefen ropade i en megafon att demonstrationen var upplöst med stöd av pandemilagen och att deltagarna skulle lämna platsen.

Någonting som naturligtvis inte skedde. Vi talar trots allt om en demonstration som genomförs trots att fyra av arrangörerna redan på förhand av Länsstyrelsen förelagts vite på 30 000 kronor per person.

Hundratals personer deltog i protesterna.
Hundratals personer deltog i protesterna.

Vid Odenplan hade polisen satt upp en halvhjärtad barrikad, men folkmassan hade inga problem att ta sig förbi och efter en timme var de framme vid Vasaparken.

En äldre dam viftade med en skylt med budskapet "Stoppa p-terrorn", några skrek att vaccinet är mord och på anrika krogen Wasahofs uteservering satt välartad medelklass och beglodde spektaklet med vad som verkade vara skräckblandad förtjusning.

Väste om statsministern

Polisen förde bort en gammal popstjärna som kommit ut som coronaskeptiker och arrangören Filip Sjöström sjöng Björn Afzelius gamla dänga ”Sång till friheten”, men så har han också deltagit i Idol.

En proper herre kom fram till mig och väste att jag borde ställa ”svetsaren till statsminister till svars i stället för att stå här och ljuga” och spottade sedan i gräset.

”Inget virus har isolerats - Läs på om Stefan Lanka”, ropade ett plakat.

Jag lydde och googlade i mobilen. Lanka visade sig vara en figur som slog vad om 100 000 euro att det inte finns bevis för att mässling existerade. Han förlorade.

Flera personer avlägsnades från platsen av polis.
Flera personer avlägsnades från platsen av polis.
Flera personer avlägsnades från platsen av polis.
Flera personer avlägsnades från platsen av polis.

Ja, det är tacksamt att raljera över det här sällskapet. Det är frestande att inleda en text av det här slaget med att nämna en dam som har en sten hemma som skyddar mot mobilstrålning.

En annan tänkbar vinkel hade varit att de faktiskt har rätt i att vi lever i en tid där regeringar i hela den fria världen inskränker våra grundläggande rättigheter, där rätten att mötas, organisera sig, och protestera närmast är förbjuden.

En värld där några av de länder som har hårdast lockdowns också har högst smittspridning och det inte tycks finnas något självklart samband mellan å ena sidan nedmonterad demokrati och å andra sidan räddade människoliv.

Flera personer avlägsnades från platsen av polis.
Flera personer avlägsnades från platsen av polis.
Flera personer avlägsnades från platsen av polis.
Flera personer avlägsnades från platsen av polis.

Tänk om?

Tänk om framtiden finner det dystert att det var dessa konspirationsteoretiker, vaccinskeptiker, nyandliga profeter och allt vad det nu är som stod för motståndet?

Tänk om det en dag häpnas över hur snabbt och tyst majoriteter fogade sig i ett undantagstillstånd som infördes i den heliga coronabekämpningens namn?

Tänk om historiker rent av kommer att skaka på huvudet åt hur få intellektuella, opinionsbildare, jurister och journalister det var som höjde sina röster och ifrågasatte?

Efter någon timme var talarna färdiga med sina krav på avskaffad pandemilag, rop om ”medicinsk apartheid” och varningar för att eliten försöker omdana samhället.

Samlingen skingrades, mindre sällskap strosade iväg och upplöstes i storstaden.

En trendigt klädd ung kille dröjde sig kvar och berättade för ett japanskt tv-team att över 8 000 äldre har mördats med morfin på svenska sjukhus .

En skylt låg slängd i gräset. Bill Gates har tydligen fått ett patent för ”kryptovaluta i kroppen”.

Publisert: