Mejla

Lena Mellin

Törs man verkligen lita på de nya beskeden?

Först var Astra Zenecas vaccin enbart för dem under 65 – nu är det tvärtom

KOLUMNISTER

De motstridiga besked som ges till alla över 65 om Astra Zenecas vaccin saknar motstycke. De är så förvirrande att man med fog kan ställa sig frågan:

Törs man lita på beskeden?

När Astra Zenecas vaccin mot covid-19 kom in på den europeiska och svenska marknaden skulle det inte användas på personer som var 65 år eller äldre.

Anledningen då var inte att det skulle vara särskilt farligt för äldre att få i sig vaccinet. Det visste man inte, eftersom bolaget inte testat det på tillräckligt många personer i den åldersgruppen.

Nu är det precis tvärtom. Nu ska det brittisk-svenska vaccinet enbart användas på personer som fyllt 65. I alla fall i Sverige. Däremot ska det tills vidare inte användas alls på personer som är yngre än så.

Det var i tisdags förra veckan som Folkhälsomyndigheten slog till bromsen och tillfälligt stoppade all användning av Astras covidvaccin.

Detta sedan minst fyra personer i Norge och minst en i Danmark dött till följd av vad som kan vara misstänkta biverkningar av vaccinet. De var i huvudsak kvinnor under 55 år.

Astra Zeneca.
Astra Zeneca.

Nu släpper Tegnell och hans kollegor alltså på bromsen, men enbart för 65-plussare. Samtidigt fortsätter undersökningarna om ett eventuellt samband mellan dödsfallen och vaccinet.

Tidigare under dagen kom Danmark till en helt annan slutsats. De har också nödstoppat användningen av Astra Zenecas vaccin. Totalstoppet kommer att förlängas till den 19 april då man räknar med att ha bilden lite klarare för sig.

I Finland tog man häromdagen beslut om att återuppta vaccineringarna på måndag med Astra – men bara på personer över 65 år. Alltså samma beslut som Sverige.

I flera andra EU-länder, som jättarna Tyskland och Frankrike återupptogs vaccineringarna av folk i alla åldersgrupper efter att den europeiska läkemedelsmyndigheten Ema gav grönt ljus i förra veckan.

Summa summarum, beskeden är i hög grad disparata. Vissa anser att Astra Zenecas vaccin tills vidare inte ska användas överhuvudtaget, andra att det kan användas till alla, en tredje grupp att det, såvitt man nu kan bedöma, bara ska ges till dem som fyllt 65 år.

Vaccin.

Bilden är så förvirrad att man ur ett individperspektiv verkligen kan ställa sig frågan om beskeden går att lita på. Eller ändras de igen?

Går vi på nattunn is eller är det bottenfruset? Min känsla är att bräckligheten i beskeden är avsevärd. De kan ändras vilken sekund som helst.

Den officiella linjen från Folkhälsomyndigheten är dock att nyttan av vaccinet överstiger riskerna. I alla fall för dem som fyllt 65. För den andra gruppen undersöks frågan vidare.

Osäkerheten understryks av att just det här vaccinet först inte skulle användas på personer över 65. Men nu begränsas användningen till just den gruppen. Svart blir vitt, eller hur man nu ska uttrycka saken.

Under de följande tre månaderna ska Astra Zeneca leverera 2,3 miljoner doser till Sverige. De räcker till drygt 1,2 miljoner personer.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Lena Mellin

Astra Zeneca

Vaccin

Covid-19