Mejla

Lena Mellin

Tvärvändningen hotar spräcka Sabunis parti

Först klöv SD Alliansen – nu hotar samma utveckling Liberalerna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

​Först sprängde Sverigedemokraterna den borgerliga Alliansen.

Nu är de på väg att göra samma sak med Liberalerna. Märkligt nog påhejade av partiledaren Nyamko Sabuni.​

​Hösten 2018, efter förra valet, sprängdes den dittills så framgångsrika Alliansen i bitar. Orsaken var två motstridiga vallöften.

Det ena var att bilda regering under ledning av moderatledaren Ulf Kristersson. Det andra var att inte ha med Sverigedemokraterna att göra.

Men valresultatet gjorde det omöjligt att infria båda löftena.

För att vara säkra på att få igenom sin politik skulle en Alliansregering antingen bli tvungen att luta sig mot Socialdemokraterna, vilket S inte ville. Eller mot Sverigedemokraterna, vilket Centern och Liberalerna motsatte sig benhårt.

Nyamko Sabuni.
Nyamko Sabuni.

Resultatet blev att Alliansen sprack. Centern och Liberalerna röstade till och med emot Ulf Kristersson som statsminister för att stoppa Sverigedemokraternas inflytande.

 

Men Sverigedemokraterna är fortsatt en maktfaktor. Inte bara på grund av sin storlek utan också genom sin blotta existens – och sina åsikter.

Det upplever nu Liberalerna, för andra gången på drygt två år. När partiets styrelse och riksdagsgrupp i fredags tvärvände och plötsligt ville göra upp med Sverigedemokraterna i olika sakfrågor förvärrades krisen i det redan hårt drabbade partiet. Det hotar att klyvas.

Omröstningen i partitoppen slutade med röstsiffrorna 13 mot 10. Partiets andre vice ordförande Christer Nylander är svuren motståndare till beslutet liksom de tunga distrikten i Stockholm. Även ungdomsförbundet Luf säger tvärnej. Slutgiltigt beslut i den infekterade frågan väntas på ett partiråd den 28 mars.

Nyamko Sabunis och partiledningens avsikt med att föreslå en helt annorlunda syn på SD än partiet hittills haft var givetvis att stilla krisen i Liberalerna. De har brottats med rekordlåga opinionssiffror under en längre tid.

Jimmie Åkesson.
Jimmie Åkesson.

Men effekten har, hittills i alla fall, blivit den rakt motsatta. Partiet var redan tidigare splittrat i sin inställning till Jimmie Åkessons parti. Men i de omröstningar som tidigare ägt rum har två tredjedelar ställt sig bakom den nuvarande partilinjen, den som nu alltså ska överges. Nu förefaller det som att splittringen är ännu större, ena halvan står mot den andra.

Efter mötet med partitoppen i fredags höll Nyamko Sabuni ett tal där hon berättade hur Liberalernas nya hållning ser ut.

För det första vill partiet ha en borgerlig regering. Det kan ju knappast kallas en nyhet, det har Liberalerna alltid velat ha. Däremot hade det varit uppseendeväckande, på gränsen till revolutionerande, om Liberalerna velat att Stefan Löfven skulle sitta kvar efter nästa val.

I förra riksdagsvalet ville Liberalerna som vanligt ha en borgerlig regering. Men valresultatet gjorde alltså att de övergav den linjen och på basis av Januariavtalet släppte fram Löfven som statsminister. Det vill säga, de röstade inte emot honom, inte för heller. De lade ner sina röster.

Sabuni sade också att Januariavtalet ska avvecklas. Det är en självklarhet. Det sträcker sig bara fram till valet 2022. Liberalernas ambition är att vara med och förhandla fram nästa års statsbudget, den sista före valet, i höst.

Den tredje punkten, helomvändningen om SD, var däremot en nyhet. Av den digniteten att det hotar att spränga det redan lilla partiet.

Vart ska de aktiva i Liberalerna som är emot Sabunis linje ta vägen? Ett alternativ är Centern. Ett annat att de helt enkelt slutar med politik.

Tills dess får vi nöja oss med att konstatera att inställningen till SD sprängde Alliansen. Och nu hotar göra samma sak med Liberalerna.


PODD Sabunis nya giv

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: