Undrar om Stefan Löfven blev glad

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Normalt sett brukar jag arbeta framför riksdagsdebatterna, men försent insåg jag i onsdags eftermiddag att jag hade missat höstens första – och därmed Stefan Löfvens sista.

Och inte bara det; jag har missat presenterna. Mysigheten. Det lilla framtvingade, påklistrade men samtidigt rörda skrattet. Det är något med att få en liten sak, även om det är från en liberal pisspotta och så vidare. Det är kittlande att se dem vara gulliga mot varandra inför öppen ridå och bli sams i elfte timmen för att inte skiljas som ovänner. 

En present är så förlösande, så fint. 

Men jag undrar om Stefan Löfven tyckte det. 

Ett barn jag känner lämnade år efter år in tomma önskelistor inför sin födelsedag. 

”Jag behöver ingenting, ge pengarna till behövande barn i stället”, sa barnet. 

Föräldrarna slets mellan stolthet och stress.  

”Gammelmoster Åslög vill köpa en present till dig, nu önskar du dig något annars får du ingen middag”, sa de nästan.

Stefan Löfven får en ros av Kristdemokraternas Ebba Busch (KD). Statsminister Stefan Löfven (S) tackas av efter hans sista partiledardebatt i riksdagen.
Stefan Löfven får en ros av Kristdemokraternas Ebba Busch (KD). Statsminister Stefan Löfven (S) tackas av efter hans sista partiledardebatt i riksdagen.

Och det var så märkligt, för när det närmade sig jul så kom det in listor som var så långa att de kunde svepa in huset, som ingår i en radhuslänga, ände saknas. 

Det skulle dröja hela vägen fram till barnets femtonårsdag för att sanningen skulle uppdagas. Och då var den så självklar som en tågpresent från Miljöpartiet. 

Barnet förklarade att paketöppningen gav henne ångest. Alla satt och tittade, hon var huvudpersonen, alla hade förväntningar på hennes reaktion, vad skulle hon göra för ansiktsuttryck om hon fick något som hon inte ville ha? Som en vandring i göteborgskt sidoregn från vänstern. 

På julafton öppnar alla samtidigt, man är ostörd med sitt pappersrafsande, alla andra är lika upptagna. På julen kunde hon önska runt i ring, öppna kostar ingenting. 

Hon är lite speciell den ungen, minns jag att jag tänkte. Sen upptäckte jag att de fanns överallt: Barnen som hatar paketöppning. 

Barnen som tänker ”titta inte på mig”. 

Det behöver inte ens vara ett introvert eller blygt barn. 

Det kan vara vilket barn som helst, det kan vara ett barn som du känner. 

Som tycker att det är skrämmande när någon ropar, eller visslar, att nu blir det paketöppning, nu får alla vara tysta. Scenen är din lille vän. 

Det syns inte på utsidan vem som hatar att öppna paket, det syns bara på önskelistan, eller så visar det sig längre fram i livet när de vågar komma ut ur garderoben där mammorna förvarar rullar med papper, tejp och återanvänt finsnöre. 

Det kan vara vem som helst. 

Det kan vara Stefan Löfven. 

För vilken min gör man när man får en korv från Jimmie Åkesson? 

Jimmie Åkesson (SD) gav Stefan Löfven en korv i avskedspresent.
Jimmie Åkesson (SD) gav Stefan Löfven en korv i avskedspresent.
Publisert:

LÄS VIDARE