Britta Svensson

Elstödet har för lång tid framåt plockat bort äldreministern

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Äldreminister Anna Tenje.
Äldreminister Anna Tenje.

Hon är en av regeringens minst kända.

Vad gör egentligen äldreminister Anna Tenje?

Hon borde ta tag i våra viktigaste frågor.

Behovet av en äldreminister är stort. Vård och omsorg om äldre är en av Sveriges stora framtidsfrågor, dessutom den som får minst uppmärksamhet och fokus.

Det behövs någon som talar för oss.

Som det är nu är det pensionärsorganisationerna som gör jobbet. Efter att Barbro Westerholm lämnade riksdagen saknas det en riktigt tuff och kunnig talesperson i äldrefrågorna.

Det borde vara äldreministern. Den som utlovades i valrörelsen av Ulf Kristersson, och sen också utsågs.

 

Jag har ingen aning om vad som sker bakom kulisserna i regeringen. Utan det är som en vanlig pensionär som följer med hyfsat i vad som händer i dagspolitiken som jag bedömer äldreministern. 

Där är Anna Tenje nästan helt osynlig.

När Aftonbladet frågade folk via Demoskop var det 51 procent som inte kände till henne. 

Hon är trea från botten, bara EU-minister Jessika Roswall och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall är mer okända.

Det är så sorgligt. Jag hade hoppats på en riktigt profilerad äldreminister.

 

Anna Tenje har uttalat sig om det hittills ganska misslyckade äldreomsorgslyftet – men bara när DN frågar. 

Hon har sagt apropå pensionssystemet att det är viktigt att värna om principen att det ska ha lönat sig att arbeta, men hon gjorde det i nyhetstjänsten Tidningen Näringslivet, som når få läsare.

Hon har enligt regeringens hemsida gjort 17 saker sen hon tillträdde, bara en (1) handlar om äldre - att det är viktigt att öka vaccineringen mot covid-19 i den gruppen.

I övrigt är det fråga om socialförsäkringar och elstöd. Anna Tenje är nämligen även socialförsäkringsminister, och ansvarig för Försäkringskassan som ska betala ut elstödet.

 

Det hela är gigantiskt felplanerat av regeringen Kristersson.

1. Man hade kunnat räkna ut i förväg att socialförsäkringarna skulle skada äldredelen av ministerskapet.

2. När man la in elstödet där var äldreministern för lång tid framåt helt bortplockad.

3. Äldrefrågorna borde vara superviktiga för den här regeringen, och det är ett haveri att misshandla dem på det här sättet.

Det hela är förstås också en fråga om personligt ansvar. I Eva Franchells biografi över Anna Lindh, ”En människa kan mördas men inte idéer”, skildras intressant hur en nyutsedd minister når framgång genom att omedelbart se till att ta kontroll över sitt ämnesområde.

 

Jag tycker att det hade varit bra om Anna Tenje, som en av de första saker hon gjorde, hade lagt kraft på ett viktigt utspel om ålderism, äldres ställning i Sverige och vilka framtidsfrågor som är högst på agendan.

I stället får man upp när man googlar hennes namn, en massa faktasidor, och en fyra år gammal nyhetsartikel som handlar om att hon ramlat med cykeln i korsningen vid Spetsamossens pizzeria och Seminarievägen i Växjö. 

På Facebook och Instagram handlar mindre än en femtedel av hennes inlägg om äldrefrågor.

Jag tycker allt detta är förskräckligt sorgligt.

 

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN