Mejla

Peter Kadhammar

Jag ser den underbara framtiden och blir rädd

Publicerad:

Framtiden står i den höga entréhallen på NK i Stockholm.

Varuhuset visar 3D-printrar i aktion, de tillverkar armband till synes ur ingenting, och på piedestaler kan vi se skor, en hatt, en fluga, till och med en klänning, och plaggen är printade av en apparat som får plats på ett skrivbord.

Som vi printar bokstäver på papper kan vi nu printa användbara saker.

Hemma läser jag tyska Der Spiegel på nätet. En forskare, Richard Randoll, beräknar att elbilarna slutgiltigt slår igenom om fem år, sommaren 2022. Då kommer åtminstone var tionde bil att vara elektrisk.

Fyra år senare, sommaren 2026, är förbränningsmotorn död.

Randoll kan göra så exakta beräkningar eftersom försäljningen av elbilar har fördubblats var femtonde månad sedan Nissan började sälja sin modell Leaf år 2011.

Teknologiomvandling tar så lång tid som den gamla utdöende produktens livslängd. En mobiltelefons genomsnittliga livslängd är fyra år till exempel. Så när de smarta telefonerna kom tog det fyra år för dem att slå ut de gamla, och en tidigare världsledare som Nokia gick under.

Richard Randoll tycker inte det är särskilt märkvärdigt att så exakt förutsäga explosionsmotorns död. Historien bjuder på mängder av liknande exempel: övergången från handvävstolar till ångdrivna, från hästskjutsar till automobiler, från glödlampor till LED...

När en trend blir uppenbar är det redan för sent för de gamla företagen att haka på. Fråga Ericsson som nyss var världens ledande tillverkare av mobiltelefoner, med en direktion så stöddig att den hotade att flytta till London om inte Sveriges regering skärpte sig.

Nu kämpar Ericsson för sin överlevnad.

Så hur kommer det att gå för alla de bilföretag som först nu säger att de vill satsa på el? Volvo? Mercedes? Minns vi dem om några decennier som vi minns tillverkare av segelfartyg och ånglok?

Vi står inför en omvälvning minst lika dramatisk som industrialismens genombrott på 1800-talet. Automatisering. Artificiell intelligens. Migration. Gamla storindustrier som dör. Nya som uppstår, och många av oss kommer knappt att begripa vad de gör.

Var och en av oss blir tvungen att finna sin plats i den nya världen. Tillhör du vinnarna blir det underbart. Jag står i det fina varuhuset och ser ett tekniskt mirakel och blir glad.

Sedan tänker jag på de förtvivlade, och de arga och hatiska.

avPeter Kadhammar

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM