Mejla

Lena Mellin

Står kvar – trots allt

KOLUMNISTER

Mellin: Sargad och skakad – men också ett proffs

STADIG I STORMEN Håkan Juholt visade under gårdagens partiledardebatt i riksdagen inga tecken på hur skakad han var av den senaste veckans tumult. Trots hyresbidrag, Morgan Johansson-affären och den oroliga stämningen inom partiet ser Juholt ut att hålla ställningarna.
STADIG I STORMEN Håkan Juholt visade under gårdagens partiledardebatt i riksdagen inga tecken på hur skakad han var av den senaste veckans tumult. Trots hyresbidrag, Morgan Johansson-affären och den oroliga stämningen inom partiet ser Juholt ut att hålla ställningarna.

Grundtipset, att Håkan Juholt överlever som S-ledare, kvarstår.

Men han är svårt sargad.

Och det kan krävas ommöbleringar i staben omkring honom.

Håkan Juholt bevisade att han är ett proffs i riksdagens partiledardebatt i går. Inte med en min antydde han hur skakad han är av uppståndelsen kring hyresbidraget och kravet på avgång.

I stället gick han till frontalangrepp mot regeringen och statsminister Fredrik Reinfeldt:

– Du har dessutom med berått mod valt att kasta ut dem (cancersjuka) i fattigdom därför att du i stället har valt skattesänkningar för sådana som dig själv.

På eftermiddagen frågades Håkan Juholt ut på Stora chefsdagen. Där var han stundtals lika bullrande självsäker som under riksdagsdebatten.

Det är helt rätt taktik. Vill Håkan Juholt överleva, och det vill han givetvis, som Socialdemokraternas ledare måste han leverera på två punkter.

Han måste verka så oberörd det överhuvud taget är möjligt av kritikstormen mot honom. Och han måste dessutom prata politik på längden och tvären.

Men sedan i går hanterar Håkan Juholt inte bara en kris utan två. Utöver hyresbidraget har Morgan Johansson-affären tillkommit.

I fredags anslöt sig Johansson, som är ordförande i riksdagens justitieutskott, till ett förslag från Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S). Han vill att alla som blir svenska medborgare först ska bli medborgare light. Den som har lightversionen ska kunna utvisas om han eller hon döms till fängelse.

Innan Johansson ställde sig på Reepalus sida kollade han av med Juholts stab om det var okej. Staben sade att han inte ska säga nej till förslaget.

Bara några timmar senare tog Håkan Juholt, partiledaren, kraftfullt avstånd:

– Lösningen på gängkriminalitet är inte temporära eller andra klassens medborgarskap. Låt mig vara tydlig på denna punkt.

Johansson, som sitter i partistyrelsen, var därmed offentligt förnedrad.

Medan allmänheten och gräsrötterna är mest upprörda över hyresbidragsfusket är den interna kritiken hårdast för behandlingen av Morgan Johansson.

Att tala med partiledarens stab ska vara detsamma som att tala med partiledaren själv. Staben kan inte ge ett besked och partiledaren ett annat.

Både bidrags- och Johanssonaffären, liksom tidigare incidenter, visar på stora brister i Socialdemokraternas ledningsfunktioner.

Det material de jobbar med, Håkan Juholt själv, är visserligen inte alldeles lättstyrt. Juholt kan säga vad som helst och ofta är det inte riktigt korrekt.

Häromdagen sade han exempelvis att han inte kunde uttala sig om förundersökningen mot honom eftersom det rådde sekretess. Det var fel.

I går hade han ändrat sig till att han inte tyckte det var snyggt att uttala sig under pågående förundersökning. Det är en åsikt man både kan ha och dessutom respektera.

Men med det sagt fungerar staben ändå inte särskilt väl. Skuggbudgeten, som fick bakläxa av riksdagsledamöterna, är det bästa beviset. Byten på vissa poster skulle inte förvåna.

Håkan Juholt sitter inte limmad vid ordförandestolen. Men att han sitter kvar nu skulle jag våga satsa en tusenlapp på.

Socialdemokraternas kris | Aftonbladet

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin