Det här har hela världen förlorat på

KOLUMNISTER

Det räckte att Benazir Bhutto visade upp sig för att hon skulle utmana.

Hon var kvinna i ett muslimskt land och hon ville ha makt.

Det ändade hennes liv i förtid.

Jag intervjuade Benazir Bhutto under ett av hennes besök i Sverige. Det var 1995, under hennes andra period som premiärminister, på Haga slott utanför Stockholm.

Hon var här för att träffa kungen och statsministern och hade särskilt bett att få bo på Haga. Hon hade minnen därifrån sedan hon följt sin pappa, presidenten och premiärministern Zulfikar Ali Bhutto, på hans Sverigebesök.

En stark kvinna

Det var en stark kvinna jag mötte. En charmerande och humoristisk kvinna, utbildad i väst men med djup känsla för sitt land.

– Det har sina nackdelar att vara kvinna i min position. Det orsakar mer vrede än om jag varit man. Oppositionen kan vara mycket oartig. Det gift som kommer därifrån skulle inte finnas där om jag vore man, sa hon.

Våld fick Benazir Bhutto att ge sig in i politiken. Sedan hennes pappa avrättats tog hon över ledningen av Pakistan People’s Party.

En blodig återkomst

Våld kantade hennes återkomst till Pakistan i oktober efter åtta år i landsflykt. Över 140 personer dog i bombattentatet efter kortegevägen in från flygplatsen och över hundra skadades. Det var det, hittills, värsta dådet i Pakistans historia.

Ännu mer våld kan nu befaras bli resultatet av mordet på Bhutto, den första kvinna som blev premiärminister i ett muslimskt land.

Pakistan var redan före attentatet ett kaos. Mordet har förvärrat ett redan dåligt läge.

Högsta beredskap gäller

Presidenten, den förre kuppgeneralen Pervez Musharraf, har visserligen stöd av militären men har utmanat rättsväsendet och den politiska oppositionen. Undantagstillstånd råder sedan början av november och i går sattes säkerhetsstyrkorna i högsta beredskap. Bara i år har Pakistan skakats av 40 självmordsdåd med minst 770 dödsoffer.

Benazir Bhutto kritiserade både militären och de muslimska fundamentalisterna. Däremot stödde hon Pakistans beslut att ställa sig bakom USA i kriget mot terrorismen.

Men framför allt var hon en symbol för ett Pakistan på väg tillbaka mot demokrati. Den vägen ser nu ut att bli längre än väntat.

Skulle varit val

Parlamentsval skulle ha hållits 8 januari i år. Men mycket tyder på att de kommer att skjutas upp.

Pakistans folkmängd är större än Rysslands. Landet har kärnvapen. I nordväst finns träningsläger för terrorister.

Det är inte bara Pakistan som förlorat på mordet på Bhutto. Det har hela världen gjort.

ARTIKELN HANDLAR OM