Victoria har gjort en klassresa nedåt

KOLUMNISTER

Jaha, då var det dags igen. Kronprinsessan Victoria fyller år. Jippie. Medierna har laddat. I söndags skrev tre krönikörer i Expressen om denna gyllene ålder, 27, och gav goda råd till sessan som om hon satt redo med papper och penna att anteckna. Det har spekulerats, som varje år, vilken storstjärna som ska dyka upp på hennes direktsända kalas. Som vanligt ska Victoria i dag vinka och krama små barn på Solliden medan kungen stämmer upp i ett "hurra" och ser lite snapsvinglig ut. I kväll ska, som vanligt, artisterna ställa sig bredbenta framför det generade födelsedagsbarnet och den alltid lika apatiska kungen och ta i så att de spricker, och programledaren kommer som vanligt att dra dåliga skämt och le tillgjort och " alla undrar: Hur känns det, kronprinsessan, att fylla 27?

Det finns en fantastisk bild på Victoria och hennes kille Daniel Westling när de är ute och promenerar i Ockelbo. Daniels pappa och mamma är med och de ser ut som två helt vanliga Svenssons. Deras t-shirtar och shorts kunde vara inköpta på Kapp-Ahl, solbrillorna på macken. Victoria har med andra ord gjort en klassresa nedåt, socialt sett. Hur känns det Victoria? För du är ju ingen "vanlig" tjej hur mycket vi än vill tro det. Vanliga tjejer har inte miljoner i förmögenhet, får prya var de vill, må vara hos regeringen eller i FN-skrapan, har råd att handla på Gucci samt har gått i de absolut finaste skolorna. En vanlig tjej... bor kanske i Ockelbo.

Det säger förstås en del om Victoria, att hon vågat välja en kille med lägre status än hon själv. Det skulle man kunna säga att alla män i Sverige har, lägre status än hon, men jag menar en man som inte har en stor förmögenhet och överklassbakgrund. Att Victoria har blivit ihop med någon av "lägre rang" märks i hur medierna spekulerar om deras förhållande. När hon var ihop med den andra Daniel, Daniel Collert, lät det att han inte ville bli kung, han orkar inte längre, han gör slut. Nu är det i stället den nya Daniel som är passiv: hon börjar inse att det inte kommer gå, hon är bekymrad över att Daniel kanske inte blir en bra kung.

Det är inte utan att man undrar om det inte hänger ihop med att det nu anses vara Victoria som har "makten" i relationen. Så hon gör ju något smått radikalt när hon tar ett steg ner i dejting-hierarkin. Som de flesta kvinnor varken vågar eller vill.

Kvinnor dejtar eller gifter upp sig, män dejtar eller gifter ner sig. Men allra mest undrar jag ju hur Daniels pappa Olle och mamma Eva tar det hela. Olle och Eva, har ni fått träffa kungen och drottningen? Vad pratade du Eva, som jobbat halvtid på Posten, med drottning Silvia som jobbar med att inviga saker, om då?

Och Olle, du är ju socialchef läste jag, tog du upp kungens tal om stekta sparvarna och redde ut ett och annat för honom eller vågade du inte det? Frågade kungen vad du hade för båt första gången ni träffades och så kanske du inte hade någon båt och då blev det lite pinsamt tyst? Har ni bjudit hem kungen och Silvia? Hur länge måste ni inte ha skrubbat huset i så fall? Hur känns det att sitta framför teven i kväll och peka och säga jaha, där är Victoria, tänk vad roligt vi hade sist. Eller får ni vara med på plats? Hur trivs ni bland alla kungaparets överklasspolare? Sitter ni ofta tysta eller vågar ni ta plats? Brukade du Ewa läsa om Silvia i skvallertidningarna innan?

Har ni kollat in den där specialen om kungafamiljen som går varje jul och kommenterat så där som man gör lite till mans: Har Silvia lyft sig? Är Victoria för smal? Händer det att ni sitter och tittar på Victoria medan hon mumsar jordgubbar i er trädgård och plötsligt vill nypa er själva i armen riktigt hårt: "Nä, dra på... det är ju HON... i vår trädgård..." För som er granne Emily, 18, uttryckte det: "... nog tycker vi alla att det är spännande. När nyheten om Daniel och Victoria kom ut fanns det inte en tidning kvar att köpa i hela Ockelbo."

Hur känns det, Eva och Olle, en dag som denna?

Belinda Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM