Mejla

Lena Mellin

Hen är Sveriges mest okända minister

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är helt obegripligt. Men trots att Magdalena Andersson är finansminister blir hon alltmer okänd för svenska folket.
En oroande utveckling dokumenterad av Aftonbladet/Inizio.

Finansminister Magdalena Andersson
Foto: Robin Lorentz-Allard
Finansminister Magdalena Andersson

Finansministern är vid sidan av statsministern regeringens viktigaste minister. Till sist handlar det ju nästan alltid om pengar.

Man skulle alltså kunna tro att finansministern är en känd person som blir allt kändare. I fallet Magdalena Andersson är det precis tvärtom.

I december 2014, när Magdalena Andersson bara varit finansminister i drygt två månader, var det bara sju procent av svenska folket som inte visste vem hon är.

Året därpå hade andelen som inte kände till vem Andersson är minskat till sex procent. I september hade siffran mot all logik ökat till åtta procent och i december till 12 procent.

Nu är det 18 procent som inte vet vem hon är. Det kan hända att klänningssuccén på Nobelfesten har hyfsat siffrorna i rätt riktning men festen hölls efter att den här undersökningen var slutförd.

Utvecklingen är ännu märkligare med tanke på att Socialdemokraterna för fram Magdalena Andersson som någon typ av kronprinsessa. Det verkar inte funka alls, taktikbyte rekommenderas.

Jag hör frågan, är det så himla viktigt för ett statsråd att vara känd? Ja, det är det. Den som är etablerad på scenen blir lättare lyssnad på eftersom åhörarna slipper undra så mycket om vem det är som talar och om det finns någon dold agenda. De vet redan tillräckligt mycket om personen för att slippa grubbla över det.

Man kan grovt dela in regeringens 23 ministrar i tre kategorier, doldisarna, halvkändisarna och kändisarna.

Foto: Lotte Fernvall
Svenskarna har sämst koll på Helene Hellmark Knutsson (S).

Doldisarna är de som inte ens hälften av väljarna känner till. Någon så okänd individ finns inte längre i regeringskretsen.

Till halvkändisarna hör de som mellan 11 och 49 procent inte känner till. I den gruppen ingår alltså finansministern och ytterligare 13 ministrar. Mest okänd är högskole- och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson. Men det kanske är begripligt, hennes frågor är inte särskilt publika.

Regeringens färskaste statsråd, Heléne Fritzon och Tomas Eneroth, placerar sig relativt väl. Mindre än en fjärdedel känner inte till dem. Det beror i Eneroths fall på att han varit gruppledare (S) i riksdagen och alltså synts och märkts. Fritzon har haft en stabil plattform i Skåne där hon varit kommunalråd i Kristianstad.

Den tredje och sista gruppen är regeringens kändisar, dem som högst tio procent av väljarna inte känner till. Nio statsråd är kändisar, fyra fler än i förra mätningen för ett år sedan.

Mest remarkabla är höjningarna för Peter Hultqvist, Isabella Lövin och Morgan Johansson. I år är det tio respektive åtta och sex procentenheter färre som inte känner till dem jämfört med för ett år sedan.

Superkändisar är Gustav Fridolin, Margot Wallström och Stefan Löfven. Alla vet vem Löfven är, Wallström och Fridolin är det bara en procent som aldrig har hört talas om.

Den här undersökningen är en biprodukt av en annan undersökning, svenska folkets betyg på regeringens ministrar. Men för att få sätta betyg måste man känna till statsrådet i fråga. Därför får vi också veta hur många som inte känner till dem.

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 1 732 personer över 16 år intervjuades via webben mellan 28 november och 7 december 2017. De tillfrågade skulle sätta betyg på ministrarna men fick innan dess uppge om de kände till statsrådet i fråga.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad: