Låt Irans ledare få åka till fotbolls-VM

KOLUMNISTER

Det var en skam. Sommaren 1961 uppfördes, tvärs genom Berlin, en mur. Murens uppgift var att hindra människor i stadens östra, totalitärt socialistiska hälft, att få se hur människorna i stadens västra demokratiska och kapitalistiska hälft levde.

Kommunistledarnas strategi var att hålla sina ofria medborgare i okunnighet om att det på andra sidan muren fanns ett friare och bättre liv att sträva efter.

Isolering. Som om det skulle hjälpa.

Skam därför över den dumhet som västvärlden just nu gör sig skyldig till.

Först var det Hamas. Ledarskapet i det parti som vann Palestinas hederligt genomförda demokratiska val, vägrades visum till EU-länderna inklusive Sverige.

Sedan är det Mahmoud Ahmadinejad. Krav har den här veckan rests på att Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska bannlysa Irans fotbollslystne, folkvalde president, från det VM som nästa månad går i Tyskland.

Det som stör mig är inte misstänkliggörandet av ett diskutabelt palestinskt parti eller av en iransk populistisk president. Det är befogat.

Hamas är folkligt förankrat. Men det står för den islamism som till sin natur är fascistisk. Dess antisemitism är motbjudande. Dess självmordsbombardyrkan är pervers.

Ahmadinejad är skärpt och utstrålar lugn. Men upprepat har han sagt, att han vill att Israel ska sopas från kartan. Han stöder terrorism. Antisemitiskt har han förklarat att Förintelsen inte ägt rum.

Det finns inte mycket gott att säga om dem. Men deras uppträdande är det förväntade. De finns till. De är faktorer i dagens politik och diplomati.

Självklart ska sanktioner tillgripas mot dem. Men det är en patetisk gest att bygga en mur av nytt slag. En mur som hindrar våra antagonister att besöka oss.

Riv den muren. Låt dem med egna ögon se hur våra system med frihet fungerar. På punkterna frihet och välstånd har vi inte mycket att skämmas över. Besök hos oss kan ge dem inspiration. Kanske omprövar de sin negativa inställning till oss.

Jag säger detta, därför att det inom historiens hela spektrum är bevisat, att ju mera vi ser med egna ögon, desto fortare faller fjällen av fördomar. Skuggor skingras, paranoia dunstar och trollen exploderar.

Goethe blev mindre tysk av att se Italien. Darwin födde utvecklingsläran genom att själv se Galapagos djurliv. Nixon fick en ny syn på Kina när han rest till Peking. Deng Xiaoping såg marknadsekonomin i arbete i Texas och inspirerades till förändringar i sitt land. Filmens Ninotchka (Greta Garbo) insåg skillnaden mellan plan-ekonomi och fri marknad när hon som betrodd kommunist i Paris fick se underkläder av siden. Conquistadoren Pizarro mötte inkariket och förstod att civilisation fanns på fler håll än i Spanien. Picasso fick se afrikansk skulptur och den moderna konsten fick en big bang. Svenskar gav sig på femtiotalet ut på bilsemester i Europa och fann att tyskar och fransmän var ungefär som vi själva.

Bara om man stängs inne kan man behålla alla sina vanföreställningar och förutfattade meningar. Det finns ett beryktat fall från den svenska statstelevisionen. Dess utrikeskommentator pratade kväll efter kväll skit om Amerika - och framför sina kolleger slog han sig för bröstet och sa: "Av ideologiska skäl har jag aldrig besökt Amerika."

I Europa skulle Hamasledarna möta hyggligt folk och civiliserade politiker som vill Palestina väl. På fotbolls-VM skulle Ahmadinejad träffa intelligenta människor som toge ur honom bilden av Den Store Satan.

Jag kan gå längre. Jag vill se Robert Mugabe bryta upp från sitt vanstyre i Zimbabwe och i London några dagar få förstånd på hur den nya världen ser ut. Burmas tyrann Than Shwe borde lämna sitt djungelfäste och hos sina sydostasiatiska grannar se dynamiken i demokratin. Och om Fidel Castro finge åka över till Miami skulle han återvända till Havanna och genast skrota sin kommunism och sin prostitutionsekonomi.

Tryck inbjudningskorten.

"Besök hos oss kan ge dem

inspiration. Kanske om-

prövar de sin

negativa in-ställning till oss

Staffan Heimerson

ARTIKELN HANDLAR OM