Mejla

Oisin Cantwell

Pinsamt att de gör nazisterna till offer

Oisin Cantwell: Expressen hävdar på lösa grunder att feminister gick till attack i Malmö

1 av 3
BLODIG ATTACK Demonstrationen mot mäns våld mot kvinnor den 9 mars slutade i en blodig sammandrabbning. Vid Möllevångstorget i Malmö knivhöggs sex personer. Två män sitter häktade för mordförsök. En tredje är på flykt.

Det är beklämmande att en av Sveriges största tidningar driver teser om att det var demonstrerande feminister som gick till ­attack mot nazister i Malmö.

Nästan allt som är känt om de fyra mordförsöken tyder på motsatsen.

– Vi kan ännu inte slå fast vad som har hänt. Det är för tidigt att uttala sig om vilken grupp som startade händelsen.

Ännu två veckor efter en natt, som ledde till att tiotusen människor i Malmö samlades i en ­manifestation mot nazism, ­vaktar polisens presstalesman Nils Norling sin tunga.

Det är en begriplig försiktighet. Det utredarna behöver för att bilda sig en korrekt bild av händelseförloppet är oberoende vittnen, personer som inte tillhör någon av de inblandade grupperna. Sådana har inte i någon större utsträckning hört av sig.

Mindre begripligt är att en tidning som Expressen i ett par ­artiklar har lanserat teorin att det djupt obehagliga våldet inleddes med att vänstermänniskor började jaga nazister, som svarade med knivar och flaskor.

Det vi objektivt kan konstatera tyder nämligen på att det inte är sant:

  Tre nazister med varierande grad av kopplingar till Svenskarnas parti är häktade, varav en i sin frånvaro, som misstänkta för försök till mord. En fjärde nazist har släppts, men tros vara inblandad.

Ingen vänstermänniska är misstänkt för brott. Visserligen har nazister gjort anmälningar om att de har blivit misshandlade, men det finns inga utpekade gärningsmän.

Det är fyra feminister som har skadats, varav två livshotande. Inga högerextremister har skadats nämnvärt.

Inget av det jag nämnt ovan är tillräckligt för att dra säkra slutsatser om händelseförloppet. Den som av en eller annan anledning vill ge vänsterfolk skulden kan utan större problem föreställa sig att nazister blev jagade och gjorde sig skyldiga till ett självförsvar som gick för långt.

Men offrens skador är svåra att bortse från. Tre av offren har knivstick i rygg och i sidor. Mannen som har svävat mellan liv och död utsattes för kraftigt våld mot huvudet sedan en man satte sig grensle över honom och matade slag.

Vi talar inte om knivviftande för att skrämma angripare. Hugg i ryggen tyder snarare på attack bakifrån.

Det finns således all anledning att vara försiktig med påståenden om att det var nazisterna som blev jagade. 

Hur uppstod då tankefiguren om att människor på väg hem från en demonstration på internationella kvinnodagen startade allt?  

Det tycks vara en kombination av Malmöpolisens felaktiga uttalanden till pressen om händelseförloppet – misstänkta mordförsök reducerades till ”bunkarslagsmål” – och att ett 20-tal människor faktiskt sprang mot nazisterna.

Men enligt vittnen som det journalistiska nätverket Researchgruppen samt Aftonbladet har talat med var det människor som såg och hörde bråket och rusade fram för att få stopp på misshandeln.

Det var i detta läge som ridande poliser anlände till platsen. Det är förmodligen deras bild som ligger till grund för den skeva rapporteringen.

Att denna mindre lyckade vinkel applåderas av Svenskarnas parti och av den ledande rasistsajten Avpixlat, som under rubriken ”Vänsterextremister startade storbråket i Malmö” i en jublande text hänvisade till Expressen, är en sak.

Att den har anammats av en del vanligen sansade personer är en annan och dystrare historia.

Visst, det finns vänsterextremister som tar till våld. Kärrtorp, för att ta ett annat aktuellt exempel, är en mer komplicerad historia än Malmö.

Visserligen råder det ingen tvekan om det var nazister i Svenska motståndsrörelsen som gick till attack mot demonstrationen och därmed bär huvudansvaret, men även motståndare till dem misstänks för brott.

En vänsterextremist sitter häktad för försök till dråp. Och flera personer med kopplingar till Revolutionära fronten har delgivits misstanke om våldsamt upplopp.

Om det ska vi skriva.

Men kampen mot nazismen undermineras då en vanligtvis anständig tidning på uppenbart lösa grunder hävdar att mordförsöken i Malmö föregicks av ett angrepp från feministiska demonstranter.

avOisin Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM