Mejla

Lena Mellin

Valkompassen – din guide i EU-djungeln

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Den som vill ha inflytande över sin framtid ska rösta i EU-valet.

Upplevd okunskap är inget skäl att avstå.

Aftonbladets Valkompass är din hjälpreda och guide.

Aftonbladets valkompass

Valet till EU-parlamentet den 25 maj är viktigt, i många fall minst lika viktigt för Sveriges framtid som höstens riksdagsval.

Men många röstar inte i EU-valet för att de tycker de kan för lite, för att de vet för lite eller för att de inte gillar EU.
Det är ett mycket dumt beslut att avstå från att rösta i EU-valet. Skälen är följande:

1. Den som avstår från att rösta ger bort makt till någon annan. Kanske till någon vars åsikter du inte alls delar.

I det här valet väntas exempelvis främlingsfientliga partier öka i flera länder. Här hemma kämpar Sverigedemokraterna för att komma in i parlamentet.

Tycker du att det är dåligt? Ett solklart skäl att ta sig till valurnorna.

2. EU-parlamentet är mäktigt. Efter den senaste fördragsändringen beslutar ministerrådet (med representanter för medlemsländernas regeringar) och parlamentet gemensamt i nästan alla frågor. Parlamentet kan avsätta EU-kommissionen och har ett avgörande inflytande på budgeten.

Som grädde på moset har omkring 60 procent av den lagstiftning som klubbas i riksdagen sitt ursprung i EU.

3. Din kandidat kan göra skillnad. Framgångsrika ledamöter av EU-parlamentet blir så kallade rapportörer. Han eller hon bereder ett förslag från kommissionen, formulerar parlamentets åsikt i frågan och enar så många partigrupper som möjligt kring den.

Om det krävs en förhandling med ministerrådet och kommissionen för att bli överens för rapportören parlamentets talan i den.
I valet till EU-parlamentet är det alltså viktigt att inte bara välja parti. Det är också viktigt att kryssa den kandidat som du tror tar mest plats, och därmed har störst förutsättningar att bli en framgångsrik ledamot.

I förra EU-valet, 2009, röstade 45 procent av väljarna jämfört med över 80 procent i riksdagsvalen. Många avstår alltså för att de tycker att de kan för lite.

Men det är inte skäl att avstå från att utöva sin väljarmakt. Aftonbladets Valkompass, som görs i samarbete med bland andra statsvetarna vid Göteborgs universitet, hjälper dig att hitta rätt i EU-djungeln.

Genom att svara på 30 frågor får du inte bara veta vilket parti som ligger dig närmast. Utan också vilka kandidater som har åsikter som överensstämmer mest med dina egna.
Kandidaterna till EU-parlamentet har själva svarat på frågorna i Valkompassen. Och de visar att de inte heller har MVG i EU-kunskap.

Två är exempelvis helt emot den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. Det är ett av EU:s kärnområden och går inte att välja bort. EU har till och med en gemensam ”utrikesminister”, den höge representanten Catherine Ashton som ska se till att EU talar med en röst.

En handfull kandidater ställer sig frågande till om EU ska omfördela pengar från rika till fattiga regioner. Också det är ett av de bärande inslagen i EU-samarbetet och kan inte väljas bort. En tredjedel av EU:s budget går till fonder som slussar pengar till utsatta regioner och befolkningsgrupper.

Ta makten över ditt EU-val. Fyll i Valkompassen – och gå och rösta.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin