”Domen – ett moraliskt haveri”

Foto: Henric Lindsten
Den unga kvinnan filmades i smyg under sexakten med pojkvännen. OBS: Bilden är en arrangerad arkivbild.
KOLUMNISTER

Att hovrätten sänker skadeståndet för pojken som lade ut porrfilmer på sin flickvän är möjligen rimligt.

Men att motivera beslutet med att folk numera är öppna med sitt sexliv är ett intellektuellt och moraliskt haveri.

Nog bör det vara tillåtet att ifrågasätta nivån på skadeståndet i tingsrätten. 130 000 - att jämföra med de 100 000 som är den normala kränkningsersättningen vid våldtäkt.

Och visst, det finns en och annan tankegång i Göta hovrätts dom som är rimlig. Som till exempel att det inte är nedsättande för en kvinna att ha legat med en man.

Men nu är det så att just detta samlag har lagts upp på två olika porrsajter. Häftig tjej, liksom. Ställer inte bara upp på att sexet spelas in, utan går även med på att det sprids.

■ ■ ■

Problemet är att hon alls inte gick med på detta. Hon visste inte om att en kamera stod på, än mindre att pojken distribuerade filmen.

Det tisslades och tasslades i hennes skola. Pojkens totala brist på omdöme har lett till ett betydande elände för henne.

"Mycket integritetskränkande", konstaterar hovrätten och dömer gärningsmannen för grovt förtal.

Så långt är det enkelt att hänga med. Men sedan blir det svårt. I sin iver att radikalt sänka skadeståndet skriver domstolen bland annat att pojken inte kan göras ansvarig för att folk som har sett filmen skvallrat vidare om den.

Tja, det är i någon bemärkelse sant. Men den som lägger upp sexakten är naturligtvis medveten om att rykten kan komma att spridas. Det är möjligen rent av syftet.

Det blir dessvärre ännu värre. Hovrätten skriver att "det går dock inte att bortse från det förhållandet att det inom inte alltför snäva kretsar av befolkningen med tiden har blivit alltmer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor".

■ ■ ■

Personligen struntar jag i om folk lägger upp sitt sexliv till allmän beskådan, men domstolar ska akta sig för att utgå ifrån att folk i allmänhet är som jag. De har nämligen ingen aning om hur det ligger till med den saken.

De ambitiösa domarna lyckas trolla fram ytterligare ett argument. Den unge mannen tjänade inga pengar på förtalet. Nähä, dåså.

Ett av de stora problemen med internet är de lögner och ryktesspridningar som våra ungdomar utsätts för.

Att se en hovrätt göra sitt yttersta för att bagatellisera den här typen av förtal gör mig dyster till mods.

Jag hoppas att Högsta domstolen tar upp fallet.

avOisin Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM