Mejla

Lena Mellin

Det är länge sedan sossarna hade en egen idé

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Socialdemokraterna håller på att bli partiet som aldrig har en egen idé. De stjäl från andra i stället.

Förbudet mot mobiler i klassrummet har de hämtat från Liberalerna.

För knappt två månader sedan lanserade Jan Björklund och två andra representanter för Liberalerna förslaget om att i lag förbjuda mobiler i klassrummen.

I dag tvärvänder Socialdemokraterna och föreslår samma sak. Det är ett vallöfte. Så sent som i februari var de emot.

Ännu finns alltså ingen majoritet i riksdagen för ett mobilförbud. Det fattas omkring 15 procent för mobilfria klassrum.

Anna Ekström och Magdalena Andersson presenterade Socialdemokraternas förslag om mobilförbud.

Det är synd för förbudet, som signalerar att i klassrummet pluggar man och inte ägnar sig åt något annat, är jättebra.

I dag har läraren möjlighet att beslagta telefonen. Rektorn kan också införa ett lokalt förbud i skolans ordningsregler.

Det finns oändligt många undersökningar om hur miljön i klassrummet påverkar undervisningsresultaten. Det säger sig självt att om man sitter och surfar, spelar spel eller chattar ligger uppmärksamheten där och inte på det som avhandlas under lektionen.

Enligt en undersökning som Skolverket gjorde för två år sedan störs både elever och lärare av mobilanvändningen.

  • Nästan var tredje, 28 procent, av eleverna i gymnasiet stör sig på att de själva sms:ar eller använder mobilen på andra sätt. 16 procent säger att de störs av att andra använder den.
  • 14 procent av eleverna på högstadiet säger att de blir störda av sin egen mobilanvändning. 12 procent att de störs av andras chattande och surfande.
  • Sju av tio, 69 procent, alla gymnasielärare tycker att, undervisningen störs av elevers sms:ande, chattande, spelande och surfande. Bland grundskolelärarna är siffran 29 procent.

Liberalerna vill att förbudet ska gälla både grundskolan och gymnasiet. Socialdemokraterna begränsar sig, av någon outgrundlig anledning, till grundskolan.

Även i övrigt är Liberalernas förslag mer genomtänkt än kopian från Socialdemokraterna. De vill att rektorn ska kunna bestämma om det även ska vara mobilförbud på rasterna. Men inte primärt för att stoppa spel och chat utan för att öka tryggheten för eleverna.

Mobilförbud på rasterna minskar exempelvis möjligheterna att ta kränkande bilder på andra elever i syfte att publicera dem i sociala medier.

Det finns många goda skäl att förbjuda mobiler i skolan. Innan valrörelsen är slut kommer fler ha anslutit sig till Liberalernas förslag.

I Frankrike har president Emmanuel Macron redan förbjudit mobilerna i skolan. Och han verkar ju veta vad folk gillar.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

S vill förbjuda mobiltelefoner i skolan

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Lena Mellin

Socialdemokraterna