Mejla

Lena Mellin

Någon av dem ljuger

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är osannolikt att inte myndigheterna visste något

I elva år har det sprungit omkring en massa tomtar som på USA:s uppdrag spionerat på svenskar.

Det är osannolikt att svenska myndigheter inte kände till det.

Alltså måste någon ljuga. Frågan är vem.

Sverige bedriver precis som alla andra länder underrättelseverksamhet. Att underrättelseorganen i ett helt decennium varit helt ovetande om att Surveillance detection units, SDU, finns vid praktiskt taget alla amerikanska ambassader faller på sin egen orimlighet.

Men svenska myndigheter hade ingen aning. Säger Säpo. Säger justitieminister Beatrice Ask (M).

SDU inrättades av president Bill Clinton redan 1999, efter attacker mot de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania. De skulle skydda den utlandsbaserade amerikanska personalen och deras familjer.

Ordagrant betyder SDU enhet för upptäckt av övervakning. SDU:arna skulle registrera människor som uppträdde misstänkt i närheten av de amerikanska ambassaderna, personalens bostäder och personalens barns skolor.

Det vanliga tillvägagångssättet är att en grupp från det aktuella landet, i vårt fall svenskar, sköter insamlandet av uppgifterna. Arbetet leds av en amerikan som rapporterar till sin ambassad – och CIA. I Sverige har det pågått i elva år.

Joanne Moore, presstalesman vid amerikanska UD säger att arbetet bedrivs ”nära värdlandets myndigheter”.

Men svenska myndigheter hade ingen aning. Säger Säpo. Säger justitieminister Beatrice Ask (M). Det hade inte deras motsvarigheter i Norge eller Danmark heller, påstår de.

Samstämd expertis dömer ut Säpos och regeringens påståenden om att de inte visste att amerikanska ambassaden spionerar på svenskar. Så klantiga kan inte svenska myndigheter vara menar exempelvis Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys.

Att amerikanska UD dessutom hävdar att spioneriet sker i samarbete med värdlandet undergräver ytterligare Säpos och regeringens hållning.

Graverande är också att när Säpo i fredags frågade amerikanska ambassaden om de hade samma verksamhet i Sverige som i Danmark och Norge fick de omgående svaret javisst. Inget hemlighetsmakeri i den här frågan inte.

Justitieminister Beatrice Ask borde skumma av raseri. En utländsk stormakt spionerar, kartlägger och registrerar svenskar för att de glor på ambassadbyggnader.

I stället säger hon att det är ”beklagligt”. På upprördhetsskalan ligger det i botten.

Men dessutom hävdar justitieministern att ”vi välkomnar att de länder som har en förhöjd hotbild vidtar sina egna åtgärder för att minska risken för attentat”.

Varför det? Den som misstänker ett brott, eller att ett brott planeras, ska anmäla det till polisen. Det är därför man har ett polisväsende.

Det borde justitieministern mer än någon annan slå vakt om. Det är så man uppnår rättssäkerhet, inte genom frilansande underrättelseagenter knutna till USA:s ambassad.

Någon eller några har visat prov på otroligt dåligt omdöme. Någon eller några ljuger.

Hoppas åklagarmyndigheten för säkerhetsmål, dit Säpo vänt sig för bedömning om en förundersökning ska inledas, tar reda på vilka.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN