Mejla

Robert Aschberg

Ge inte skattepengar till religiösa friskolor

Publicerad:

Eftersom det fanns en rad av varandra oberoende vittnen som ­berättade om eländet så finns det anledning att tro på uppgifterna i veckans ”Uppdrag granskning” som handlade om internat­skolan Lundsberg.

Vittnena berättade om upprepade fall av våldsbrott och en del grova sexuella övergrepp mot minderåriga på en skola som finansieras med skattepengar. Den typen av kriminalitet brukar i alla andra sammanhang tas på allvar, av ­ansvarskännande vuxna och av rättsapparaten. Pedofiler och andra brottslingar brukar hamna bakom lås och bom, eller – om gärningsmännen är underåriga – tas om hand av ­socialtjänsten.

Men att döma av reportaget har de enskilda brotten inte följts upp.

En före detta rektor vid skolan ­berättade att han tagit upp vittnesmål om flera grova övergrepp med skolans styrelse, som ansett att uppgifterna ­inte borde föranleda åtgärder.

Att ungdomar utsätts för institutionaliserat översitteri och misshandel och att barn med våld tvingas suga kuk hör kanske till normal uppfostran i vissa finare kretsar.

För mig är det obegripligt, men ­inte speciellt förvånande, att vi ska betala skatt till en sektmässig utbildnings­anstalt som tillåtit den sortens kriminalitet.

För flera av brotten har preskriptionstiden inte gått ut. Är det för mycket begärt att en åklagare startar en ­ordentlig utredning?

Enligt Lundsbergs hemsida var ­följande företag skolans sponsorer år 2011: Appro (skruvtillverkare), Avio ­(av-leverantör), Benders (takpannor), Concordia Maritime (rederi), GAC (shipping), Gylling (riskkapital), ­Götaverken/Cityvarvet (varvsverksamhet), Hellekis säteri (restaurang/handelsträdgård) och Stena Bulk ­(oljetankers).

Respektive företagsledning borde kanske – om inte annat av strikt ­affärsmässiga skäl – ta sig en liten funderare på vad sponsorskapet i det här läget ger aktieägarna till­baka.

Lundsberg vilar enligt stiftelsens stadgar på kristen grund. Det kan i och för sig betyda vad som helst. Det kan å andra sidan vara en förklaring till en del av missförhållandena.

Det spelar ingen roll vilken religion vi talar om. Hela idén med religiösa friskolor är ett elände, som orsakar ­ensidighet och isolering, som skapar inofficiella hierarkier och lätt leder till att skolstadgan tänjs ­eller bryts.

Några muslimska och kristna skolor är rena hjärntvätts­anstalter. Andra är födkrokar för mer eller mindre andliga rufflare.

Folk får gärna tro och ha sig på fritiden. Men religiösa friskolor borde inte få skattepengar över ­huvud ­taget.

Drottningens Eurovision

Om Sverige vore Azerbajdzjan så skulle Silvia vara ordförande i kommittén för Eurovision Song Contest, och Victoria programledare i Melodifestivalen. Säg sedan, ­rojalister, att det inte är lika färgstarkt med en president!

Att gräva har blivit grymt

Jag smet förbi Maskinexpo i Stoxa norr om Arlanda i går. Den gamla golfbanan har omvandlats till ett rent nöjesfält för dem som gillar att ­titta på entreprenad­maskiner. Bra, folks intressen blir sundare.

Av: Robert Aschberg

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN