Mejla

Lena Mellin

Imponerande utspel – men vem har koll?

Publicerad:
Uppdaterad:

Gryningsräder på hemmet?

Ja, tack.

Uppenbart är att nuvarande tillsyn inte fungerar.

För skolan finns Skolinspektionen. För socialförsäkringarna finns Inspektionen för socialförsäkringen, ISF. För äldrevården finns – Socialstyrelsen.

Varje år lassar staten, via kommuner och landsting, in många miljarder i privatägda aktiebolag som bedriver vård och omsorg. Äldreboenden, vårdcentraler, sjukhus, specialistvård, hemtjänst, behandlingshem, öppenpsykiatri, listan kan göras nästan hur lång som helst.

Men uppföljningen av hur verksamheten fungerar där, eller på kommunalt drivna motsvarigheter, är bristfällig. Den ska Socialstyrelsen, som har ungefär tusen andra arbetsuppgifter, stå för.

Det har uppenbarligen inte fungerat. På annat sätt går det inte att förstå ett rad krisutspel från det styrande Sverige i går.

Äldreminister Maria Larsson (KD) ber Socialstyrelsen (!) att kolla om det finns systematiska kvalitetsskillnader mellan kommunal och privat äldrevård.

Samma minister ber samma myndighet att ta fram underlag för kommunernas upphandling av äldrevård, någon slags standardavtal och rutiner för uppföljning.

Finansminister Anders Borg (M) ålägger Skatteverket att ta reda på vilka ränteavdrag företag i vård- och utbildningssektorn gör.

Han tillsätter också en utredning som ska förhindra ”aggressiva” ränteavdrag. Det är avdrag för räntor som ligger högt över marknadsnivån.

Finansborgarrådet Sten Nordin (M) meddelade att Stockholms kommun tar över driften av Koppargården, ett av Carema Cares kritiserade äldreboenden.

Han sade också att en helt ny inspektionsenhet ska inrättas i kommunens äldreförvaltning. Den ska bland annat göra fler oanmälda inspektioner av äldreboendena.

Som lista över politisk aktivitet under en enda dag är den imponerande. Som lista över politiska utspel av politiker som förstått att de står inför en ohållbar situation väcker den också respekt.

Men för framsynthet är den inget bevis.

Det är ganska konstigt, på gränsen till obegripligt, att skattepengar slussas över till kommunala och privata vårdgivare utan att staten har en fungerande uppföljning.

Den intressantaste frågan är om kommunen får den vård den betalar för. Fråga nummer två handlar om kvaliteten, är den tillräcklig eller ska man plussa på ett par miljoner för att förbättra verksamheten? Trea på frågelistan är om man får ut tillräckligt mycket av varje skattekrona eller om verksamheten går att effektivisera.

Finansinspektionen, Konkurrensverket och EU-kommissionen genomför ibland gryningsräder. Då störtar de in i arla morgonväkten och kräver besked, exempelvis om karteller.

Det vore intressant om Stockholms nya äldreinspektion, eller Socialstyrelsen, hämtade inspiration därifrån. Att rusa in på hemmet och kolla mängden kiss och bajs i blöjorna på åldringarna på morgonen kan ge ny inblick i svensk äldreomsorg. För att inte tala om frukostmenyn. Eller aktiviteterna, var de mer omfattande än att radion stod på?

Reporter: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN