Mejla

Aftonbladet

ESC i Malmö pinsam förlust för Stockholm

KOLUMNISTER

Göran Hägglund är inte ­bara partiledaren med bäst skämt, han är den ende som visar prov på egen musiksmak.

Efter att ha sett ung­moderater studsa på scen till Gyllene Tider innan Fredrik Reinfeldt och efter­ att ha hört ”Jumpin’ Jack Flash” innan Annie Lööf, 28, gick på för att hålla sitt tal i Almedalen, så var Hägglunds egengjorda Spotify-lista ren detox.

Den kan enklast beskrivas som kompetent musik­nostalgi och det var vid Kents låt ”Columbus” som min hemlängtan slog till.

Åtta dagar av visionära politiker som lanserar momssänkning på cykelreparationer, flackande pr-folk som säljer el-effektivisering, moderatmän klädda som barn i shorts och kavaj, S-kvinnor klädda i herr­sandaler och dragna journalister som twittrar bilder från Donners brunn av Mikael Dambergs nacke maler till sist ner Almedalsentusiasten i en.

I ”Columbus” vaknar Stockholm långsamt på droger och på sorg och snön hyr ut sin oskuld till hela Kungsholmstorg. Det är en sträv kärleksförklaring till en stad som aldrig kan bli större än vad tullarna tillåter och som ändå rymmer en oändlig kontinent.

Att finalen i Eurovision song contest nästa år ska hållas i Malmö arena med plats för 15 000 personer är ett pinsamt fiasko för Solna- och Stockholmspolitikerna­ som inte lyckades sälja­ in Friends Arena som maximalt rymmer 65 000 besökare.­ Malmö övertygade att de kan erbjuda både skräddare och tolkar från 42 länder, något som rimligen inte är svårt att uppbringa i Stockholm och Solna heller.

Som om den prestigeförlusten inte skulle räcka har analysföretaget Economist intelligence unit flyttat ner Stockholm från plats fyra till plats sex på listan över världens bästa ­städer. Det som ger staden plus är bland ­annat kultur och miljö,­ ­utbildning och naturtillgångar. Minusbetyg får Stockholm för att vara ­isolerad, andra miljonstäder ligger­ långt borta.

Allt sammantaget är det på sin plats att rikta ett grattis till Köpenhamn som under två veckor i maj nästa år lär ha fullbelagda hotellrum.

Men, det där är politik. Som stockholmare vet jag att enda skälet att åka bort är att komma hem igen och höra Arlandatågets mekaniska röst önska alla turister en trevlig vistelse i huvudstaden, och alla oss som bor här välkomna tillbaka till stan.

Av: 

Aftonbladet

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Karin Magnusson