Mejla

Olivia Svenson

Monica Lewinsky är en överlevare

KOLUMNISTER

Hon verkar så stark, låter så självsäker där på scenen. Hon ler och skämtar i en vacker blommönstrad klänning och hennes röst bär hela tiden:

”När jag var 22 år blev jag kär i min chef. Vid 24 fick jag lära mig konsekvenserna.”

Det är Monica Lewinsky som talar och hennes chef var ingen vanlig chef. Han var USA:s president och Monica själv, som är i Stockholm för att ta emot ett pris för sitt arbete mot näthatet, har sedan dess kämpat för att återfå sitt liv. Närmare bestämt sedan 1999, när världens kanske mest berömda otrohetsskandal briserade.

Monica Lewinsky talar som en överlevare. Kanske för att det är just det hon är.

När det var som värst, när hon mådde som sämst, satt hennes mamma vid hennes säng varje kväll. Hennes föräldrar ville att hon skulle duscha med öppen dörr, de var rädda för att hon inte skulle orka mer.

”Jag tappade allt. Mitt rykte, min värdighet, nästan mitt liv”, säger Monica och tittar ut över oss åhörare.

På biograf Skandia den här fredagseftermiddagen möts hon bara av värme och stående ovationer. Men då, för sjutton år sedan, var hon ”den kvinnan”. En hora, en bimbo. Tjock. Ful. Dum. Uthängd på internet, som offer för en nätmobbning av gigantiska och förödande proportioner.

Monica säger att det inte går en dag utan att hon tänker på sitt misstag.

I tio år levde hon under radarn. Hon gick i terapi - alla former av terapi - pluggade i England och tog en examen i socialpsykologi men fick inga jobb. Det var ingen som ville anställa henne.

Nu har hon tagit makten över sitt förflutna och föreläser världen över. I går Indien, i dag Stockholm, i morgon London.

Och vi ska vara glada för det. Vi ska vara väldigt tacksamma över att Monica Lewinsky överlevde för hon har viktiga saker att säga.

Som budskapet till dem som inte vet om de orkar kämpa.

”Håll ut, du överlever. Din historia kan få ett annat slut.”

Fotnot:

Monica Lewinsky, som hunnit bli 42 år, var i Stockholm i går för att ta emot affärsnätverket Klara K:s Pingvinpris och för att medverka i ett seminarium om näthat. Hon ville inte möta pressen och inte heller låta sig fotograferas. Hon svarade på alla frågor på scenen utom en: Vem vinner presidentvalet i höst? Jag förstår henne.

Av: 

Olivia Svenson

Publisert:

LÄS VIDARE

Hela tuffa förhöret med Clinton efter Lewinsky-affären

ÄMNEN I ARTIKELN

Monica Lewinsky

Stockholm

Olivia Svenson