Lena Mellin

Gör allt annat – än att regera

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Mellin: Reinfeldt har haft fullt upp i helgen

Tacka fan’ för att karln inte hinner med allt han borde.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har ju fullt upp ändå.

Tänk bara på helgen. Euro­vision, prinsessan Madeleines lysning, fotboll och på toppen av det VM-hockeyfinal.

Upplopp i Stockholmsförorten Husby. Centrum vandaliserades, bilar brann och poliserna utsattes för stenkastning. Ett femtiotal människor tvingades lämna sina hem mitt i natten.

Vad sa statsministern? Ingenting.

En rad opinionsmätningar visar att regeringen skulle ha mycket svårt att vinna ett val i dag. Enligt Aftonbladet/United Minds skulle inte ens fyra av tio lägga sin röst på Alliansens fyra partier.

Är statsministern oroad? Oklart.

Regeringen har under det senaste året fått mycket kritik för att vara alltför passiv, sakna idéer och inte veta vad man ska göra åt arbetslösheten. Kritiken har inte bara kommit från oppositionen, som ska vara slaven på triumfvagnen, utan också från de egna leden.

Vad gör statsministern? Hittills inte särskilt mycket.

Riksdagsledamöterna är också sura. De tycker att de har för lite att göra och det beror på att regeringen lägger för få förslag på riksdagens bord. Bara i år har närmare 25 utskottssamman­träden ställts in i brist på arbetsuppgifter.

Vad säger Fredrik Reinfeldt? Att regeringen jobbar på.

Den gångna helgen har bjudit på en möjlig förklaring. Stats­minister Fredrik Reinfeldt (M) har helt enkelt fullt upp med annat än att regera.

I lördags var han på plats i Malmö för Eurovision song contest. Han satt i publiken tillsammans med bland andra utrikesminister Carl Bildt (M) och ledamoten i EU-parlamentet Anna Maria Corazza. Sent blev det också, sista tv-intervjun gjordes vid midnatt.

I en förinspelad sketch skämtade Reinfeldt dessutom om sitt eget ordningssinne. Han bar, efter påpekanden, ut en smutsig kaffekopp från ett mötesrum.

På söndagen var han ännu mer upptagen. Först lysningsmottagning för prinsessan Madeleine och hennes blivande man. Statsministern överräckte, tillsammans med talmannen, fyra ljusstakar.

Sen väntade Stockholms stadion där Reinfeldt såg favoritlaget Djurgården slå Halmstad i fotboll.

Därefter dagens höjdpunkt, Sveriges vinst i VM-finalen i hockey och invigningen av Mats ”Sudden” Sundin och Peter ”Foppa” Forsberg i Hall of fame.

Förra veckan var det de nordiska statsministrarna som tog tid. Ett dygn gick åt till att visa dem det nya Bostadsstockholm (energisnålt) och diskutera ungdomsarbetslösheten på Fryshuset.

Säkert trevligt. Men kläcka nya idéer för Alliansen blev det inte tid för då heller.

Skämt åsido har en statsminister väldigt många representativa plikter som tar mycket tid.

Han har också möten att gå på även om hans närvaro inte gör någon skillnad. I morgon åker Fredrik Reinfeldt exempelvis till Bryssel för ett EU-toppmöte om energi. Det beräknas ta fyra timmar och det mesta, för att inte säga allt, är avgjort i förväg. Ändå måste han dit.

I april höll Reinfeldt en presskonferens sedan Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson hoppat av eftersom han uppgav att han blivit hotad. Ordföranden Tommy Jacobsson följde solidariskt efter.

– Jag står här för att jag älskar fotboll, men också för att vi måste välja vilket samhälle vi ska ha, sade statsminist­ern.

Jag gillade det. Andra hånade tilltaget, både för att det handlade om Reinfeldts favoritlag och för att det senare visade sig att hotet inte var särskilt allvarligt.

Men satte fart på regeringens arbete gjorde inte det heller.

Publisert:

Ämnen i artikeln