Mejla

Lena Mellin

Han skapade sin egen affär

Publicerad:

KOLUMNISTER

Om Carl Bildt sagt att han var ung och dum hade uppståndelsen uteblivit.

I stället var han dryg och föraktfull och skapade själv sin affär.

Utrikesminister Carl Bildt är snabb i repliken och det ger honom ofta ett övertag i debatten. Men när Aftonbladet nyligen intervjuade honom om kontakterna med amerikanska ambassaden i samband med regeringsförhandlingarna 1976 var han kanske lite väl snabb.

I intervjun sa Carl Bildt att det han berättade för utrikesminister Henry Kissingers speciella sändebud Ronald E Woods under mötet på USA:s ambassad i Stockholm var skåpmat, det hade stått i varenda tidning.

Aftonbladet har redan tidigare visat att det inte läckte någonting till oss från förhandlingarna mellan Centern, Mode ­ raterna och Folkpartiet. Tidningen var besvärande fri från annat än spekulationer om regerings ­ samtalen.

De partiledare som fort­farande lever, FP:s Per Ahlmark och C:s Thorbjörn Fälldin, försäkrar att samtalen fördes under stor sekretess och att information om förhandlingarna inte var avsedd för utomstående som exempelvis USA:s ambassad.

Aftonbladets Josefin Sköld har nu kontrollerat även andra stora Stockholmstidningar, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet. Inte heller dessa redaktioner hade bekräftad information från förhandlingarna. Det rådde ”största möjliga tystnad”.

Man behöver inte bära sina ungdomssynder med sig hela livet. Hade Carl Bildt sagt att han var det han förmodligen var; ung, naiv och lite väl villig att spela duktigt pojke för amerikanarna, så hade det inte blivit någon uppståndelse.

En 37 år gammal historia hade bara lagts till handlingarna som ytterligare en pusselbit i historiens spindelväv.

I stället drar Carl Bildt till med någonting som kan kontrolleras och som efter kontroll visar sig vara helt fel. Tidningarna var inte fulla av artiklar om innehållet i regeringsförhandlingarna. Det som publicerades var spekulationer, inget mer. Och de har i efterhand visat sig vara till största delen fel­aktiga.

Carl Bildt kanske inte ljög, men det han sa var inte med sanningen överensstämmande. Dessutom var han dryg och föraktfull. Bland annat med följande yttrande:

– Det finns ju de som har som sport att sätta dit Carl Bildt, men då ska man ju ha lite bättre på fötterna innan man ger sig in i detta. Det är ju ingenting för... Nej, det är ingenting nybörjare.

Så skapade Carl Bildt sin egen affär. Med lite ödmjukhet hade han sluppit den.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN