Mejla

Lena Mellin

Så kuppar regeringen in nya statsbudgeten

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION.
KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION.

KOLUMNISTER

Allting går att sälja med mördande reklam.

Även en statsbudget.

Under en hel månad har regeringen pumpat ut nyheterna – ibland till och med två gånger.

Presentationen av statsbudgeten är varje regerings julafton. Under åttiotalet fick journalister kvittera ut den flera dagar i förväg mot underskrivna kontrakt om tystnad. När finansministern travade till riksdagen med ”nådiga luntan” var det dags för publicering. Det var, för att uttrycka sig försiktigt, en ­annan tid.

Under senare har år har en ny praxis utarbetats. I samma ögonblick som oppositionen får budgeten, röd eller blå spelar ingen roll, har kopiatorerna gått varma i riksdagshuset. Varje stor redaktion har kunnat hämta en snygg kopiehög hos sina källor i riksdagen kvällen före presentationen.

Men i år har allt vänts upp och ner. I en sällan skådad pr-kampanj har alliansen presenterat samtliga nyheter i god tid före finansminister Anders Borgs (M) budgetpromenad.

Det började redan för en månad sedan. På vägen till Vaxholm och sitt sommartal avslöjade statsministern Fredrik Reinfeldt (M) att löntagarnas inkomstskatter skulle sänkas med ytterligare tio miljarder. I ­alla fall om han fick bestämma.

Avslöjandet ackompanjerades av papper från statsministerns kansli och tabeller från finansdepartementet. Det rådde så att säga inget tvivel om att det i själva verket inte var statsministerns önskemål det handlade om. Utan ett beslut.

Därefter duggade nyheterna tätt. Ibland som exklusiva avslöjanden i ett medium. Ibland berättade av de fyra partiledarna på besök i verkligheten, typ skolor och polisstationer.

Flera nyheter var till och med så bra att regeringen tog dem i repris. Reinfeldts skatteutspel recyclades efter 28 dagar. Miljardregnet över kommunerna fick Mats Odell (KD) återvinna efter bara 13 dagar.

I söndags kväll var det final. Efter att bit för bit portionerat ut nyheterna ur budgeten kallade Anders Borg till seminarium och det finaste av det fina, finansplanen med regeringens prognoser. Samtidigt fick oppositionen sina exemplar av budgeten.

Oppositionen blev, med viss rätt, lite surmulen. Sven-Erik Österberg (S), Alice Åström (V) och Ulf Holm (MP) krävde att talmannen tar Fredrik Reinfeldt i örat.

–?Talmannen måste snarast påtala vikten av att regeringen visar respekt för riksdagen.

Respekt? Vad är väl det mot en välbehövlig pr-poäng?

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin