De verkliga förlorarna

KOLUMNISTER

Sahlins tapp är långt ifrån det värsta

1 av 4

Den största förloraren i dragkampen om väljarna är inte Socialdemokraterna och Mona Sahlin.

Det är Kristdemokraterna, Centern och Folkpartiet.

Efter den här artikeln kommer jag förmodligen anklagas för att stå på Socialdemokraternas lönelista. Det gör jag inte. Och inte på något annat partis heller.

Mycket av debatten har den senaste tiden handlat om Socialdemokraternas ras i väljarbarometrarna. Det är en korrekt beskrivning – om man begränsar sig till det ko rta perspektivet.

Stödet för Socialdemokraterna har minskat kraftigt våren 2009. Det är nu lägre än i valet 2006, ett katastrofval då Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta resultat sedan demokratins genombrott på 1920-talet.

Bekymmersamt

Men Socialdemokraternas tapp är mindre än flera andra partiers. Mona Sahlin och hennes parti har förlorat nära var tjugonde väljare.

Det är mycket bekymmersamt för den som har ambitioner att ta över statsministerposten efter nästa val. Men inte lika tungt som Kristdemokraternas, Centerns och Folkpartiets väljarkrasch.

Väljarna flyr

Göran Hägglund och Kristdemokraterna har tappat fyra av tio väljare sedan valet. Enligt den senaste opinionsmätningen från Synovate tänker bara 3,8 procent av väljarna rösta på partiet med vitsippan som symbol. KD riskerar alltså att hamna utanför riks- dagen.

Vice statsminister Maud Olofssons Centerparti ligger också illa till. Sedan valet har mer än var fjärde väljare vänt dem ryggen.

Även Folkpartiet och Jan Björklund har problem. Var fjärde person som lade sin röst på FP i valet 2006 har flytt.

I jämförelse med KD, C och FP är Socialdemokraternas tapp alltså relativt beskedligt.

Men det som ändå gör Socialdemokraternas ras till en blixthuvudvärk för Mona Sahlin och S-ledningen är att de inte själva definierar sig som ett parti av ungefär samma storlek som Moderaterna. Men det är just vad de är enligt de senaste opinionsmätningarna.

Svensk politiks vinnartrio består av Moderaterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Samliga har ökat sin andel av väljarkåren med omkring en fjärdedel sedan valet. Grattis till er!

Spännande val

Kampen mellan det röda och det blåa laget är nästan oavgjord. De rödgröna har, enligt Synovate, ökat med en procentenhet sedan valet. Alliansen har tappat lika mycket. Just nu är de lika stora.

Det enda man med säkerhet vet, är att resultatet i valet 2010 inte kommer att se ut så här. Men spännande blir det.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM